Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor talar i dag på partiets kommun- och landstingsdagar i Karlstad. Arkivbild.

KD:s nya partisymbol: En blå fyrkant

Kristdemokraterna byter ut vitsippan mot en blå fyrkant som ny partisymbol. Partiet lanserar också nya satsningar på vården och på polisen.

Senaste gången KD förnyade sin partisymbol var 1996. Den nya, som presenterades på KD:s kommun och landstingsdagar i Karlstad, består av en blå fyrkant med bokstäverna K och D i vitt inuti.

- Visst är den snygg, säger Ebba Busch Thor.

Hon försäkrar att KD:s värderingar förblir desamma. De två bokstäverna stryks under av ett vitt streck som ska symbolisera partiets värdegrund.

Angrep Löfven

I sitt tal till kommunpolitikerna gick Busch Thor till hårt angrepp mot statsminister Stefan Löfven som hon anklagade för passivitet inför Sveriges utmaningar.

- Stefan Löfven ingenting ser, han ingenting hör, han ingenting gör. I stället upprepar han samma trötta mantra: att det är oacceptabelt, säger hon.

- När något är oacceptabelt så gör man något åt det. Och det är därför oacceptabelt att du ska sitta kvar som statsminister.

Busch Thor vill se en Alliansregering "hellre förr än senare" och hon vill hålla socialdemokraterna "borta ifrån departementen".

- Det finns en del som säger: Gör upp med socialdemokraterna. Men socialdemokraterna är inte en del av lösningen, de är problemet, säger Busch Thor.

KD-ledaren hävdar att Löfvens "passivitet" mångdubblar Sveriges problem i till exempel sjukvården och i migrationspolitiken.

Vill satsa på polisen

Busch Thor lanserade i talet också partiets nya förslag om polisen

Målet är 30 000 poliser till 2025 och för att nå dit föreslår partiet en ny typ av korttidsutbildade poliser. Omkring 5 000 av de 30 000 ska gå en utbildning på ett år på den statliga polishögskolan. Efter utbildningen är det tänkt att de ska anställas av kommuner för att främja ordning och trygghet på gator och torg.

Det är dock ytterst lokalpolischefen som ska fatta besluten om hur de korttidsutbildade poliserna ska arbeta.

Även de andra Allianspartierna vill öka antalet poliser. Moderaterna och Liberalerna siktar på 25 000 poliser till senast 2025. Liberalerna vill på kort sikt dessutom ge kommuner statligt stöd för att anställa kommunala "trygghetsvakter".

Miljarder till vården

Det andra nya förslaget som presenteras för KD:s kommun- och landstingspolitiker är en vårdsatsning på tre miljarder kronor årligen för att förstärka primärvården.

Pengarna ska användas för att utöka öppentiderna på kvällar och helger på vårdcentraler, läkarmottagningar och närakuter. De ska också garantera att man får träffa en läkare senast dagen efter kontakten med vårdcentralen tagits.

Bush Thor anklagar regeringen för att vårdköerna växer och att väntetiderna på många akutmottagningar är långa. Genom utökade öppettider i primärvården ska färre behöva söka sig till överbelastade akutmottagningar, är KD:s tanke.