Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Varför hissade kommunen regnbågsfärgade flaggor under Växjö Pride men inte norska flaggan den 17 maj? undrade KD-politikern Kauko Antbacke i ett inlägg där han också skrev att han inte kan respektera vad Prideflaggan står för. Nu har han avgått. Arkivbild.

KD-politiker avgår efter Pridekritik

Efter uppmärksammade inlägg med kritik mot Pride har den kristdemokratiske lokalpolitikern Kauko Antbacke valt att lämna uppdraget som partiordförande i Alvesta.

Efter den 17 maj ställde han sig frågande till att Alvesta kommun inte hissat norska flaggan på Norges nationaldag men däremot flaggat regnbågsfärgat under Växjö Pride. I ett inlägg i sociala medier skrev han: "Du har rätt att hissa vilken flagga du vill om det så är Saudiarabiens gröna med halshuggarsvärdet eller ISIS-flaggan eller Pride. Jag kan inte för allt smör i Småland respektera det dessa flaggor står för". Han skrev också att "Pride inte tillhör vår kultur", vilket partiets distriktsordförande Eva Johnsson reagerade starkt emot.

- Vi har haft en dialog om att jag och partiet inte står bakom de uttalanden som han har gjort. Men beslutet att sluta är hans eget, säger hon till SVT Nyheter Småland.