Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Kristdemokraterna är emot böneutrop i Sverige. Arkivbild.

KD och M skeptiska till böneutrop

Ebba Busch Thor uppmanar sina partiföreträdare i landet att rösta nej till böneutrop från moskéer. Även Allianskollegan Ulf Kristersson är skeptisk. Statsminister Stefan Löfven anser att frågan ska hanteras av kommunerna och får medhåll av Miljöpartiet och Vänstern.

Sedan Stiftelsen Växjö muslimer ansökte om tillstånd för att sätta upp en högtalare och sända ut böneutrop från sin moské har debatten rasat och spridit sig från debattsidorna och Facebookgrupperna i Växjö till politikerna i riksdagen.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor uppmanar nu sina partiföreträdare att rösta nej till böneutrop ute i Sveriges kommuner.

- Vi är emot böneutrop därför att det inte är rimligt med återkommande institutionaliserade böneutrop som proklamerar en religions budskap ut över människors privata hem och bostäder, säger hon till Ekot i Sveriges Radio.

Moderaternas Ulf Kristersson menar att allmänheten har rätt att inte bli påtvingade religiösa budskap.

"Jag är skeptisk till böneutrop. Vi ska värna religionsfriheten, exempelvis genom att bejaka gudstjänstlokaler. Men vi ska också respektera allmänhetens rätt att inte bli påtvingade religiösa budskap i det offentliga rummet", säger han i en skriftlig kommentar till TT.

"Kommunerna får diskutera det”

Frågan om böneutrop är så viktig att det är rimligt att ha en linje på riksnivå, menar Busch Thor. Statsminister Stefan Löfven anser att mycket beror på var moskén belägen.

- Om den ligger i ett bostadsområde eller på annat sätt så att man ofta upplever att man blir störd, då får man väl ta tag i det i den kommunen. På andra platser kanske ingen blir störd om moskén ligger så till, säger Löfven till TT.

- Min huvudingång är att kommunerna måste hantera det själva. Då får man ha en diskussion om folk störs eller inte, fortsätter Löfven.

TT: Skulle du bli störd om det var böneutrop i ditt bostadsområde varje fredag?

- Det är mycket möjligt att jag skulle bli, men jag vet inte det. Därför säger jag att kommunerna måste avgöra det.

"Vi är för religionsfrihet"

Vänsterpartiet anser inte heller att frågan ska hanteras på riksnivå. Mia Sydow Mölleby, ledamot i konstitutionsutskottet, säger så här i en skriftlig kommentar om partiets inställning till böneutrop: "Vänsterpartiet är för religionsfrihet; vi är inte emot varken kyrkklockor eller böneutrop."

Miljöpartiets Niclas Malmberg, kultur- och mediepolitisk talesperson, stämmer in: "Det kommer alltid att uppstå målkonflikter i samhället kring våra gemensamma utrymmen och vad som upplevs som störande eller ej. Det är upp till kommunerna att avgöra utifrån lagar och lokala föreskrifter."

I sin ansökan har Växjö muslimer skrivit att böneutrop går att jämställa med kyrkklockor. Ett argument för böneutrop är att även kyrkklockor är ett religiöst uttryck, där kristendomens budskap proklameras. Detta håller inte Busch Thor med om.

- Men kyrkklockan i sig gör inte det. Kyrkklockan har en naturlig särställning i Sverige av tradition och är en del av vårt kulturarv. Den har som syfte att markera högtider medan böneutropet har som syfte att proklamera en religions andliga makt över ett bostadsområde, säger hon till Ekot.