Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flera partiledare, däribland KD:s Ebba Busch, vill att gränsen mot Danmark stängs för att hindra spridning av det muterade coronaviruset.
Flera partiledare, däribland KD:s Ebba Busch, vill att gränsen mot Danmark stängs för att hindra spridning av det muterade coronaviruset. Bild: Claudio Bresciani/TT

KD, M och SD vill stänga gränsen mot Danmark

Flera partiledare kräver att regeringen vidtar åtgärder mot Danmark efter rapporter om att den nya mutationen av coronaviruset finns i grannlandet.
"Inreseförbud från Danmark borde införas omgående", säger Ebba Busch (KD).

Den nya mutationen av coronaviruset som har fått spridning i Storbritannien uppges vara uppemot 70 procent mer smittsam än tidigare varianter, och under måndagen väntar regeringen fatta beslut om inreseförbud från landet.

Men nu efterfrågar flera politiker åtgärder för att begränsa smittspridningen från Danmark, där man rapporterat om enstaka fall av den nya virusmutationen.

Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande i Skåne, kräver i en intervju med HD och Sydsvenskan att regeringen stänger gränsen mot Danmark.

– Vi måste göra allt för att minska belastningen på sjukvården, säger Sonesson.

Stänga för danska turister

Även KD-ledaren Ebba Busch efterfrågar skarpare åtgärder från regeringen.

"Den nya mer smittsamma virusstammen utgör en stor risk för Sverige. Nu måste fler inreseförbud till. Inreseförbud från Danmark borde införas omgående men regeringen behöver ge besked om inte ett ännu bredare förbud behövs", säger hon i en skriftlig kommentar till TT.

Moderatledaren Ulf Kristersson vill också stänga gränsen mot Danmark, skriver han på sin Facebooksida.

"Nästa steg bör vara att tillfälligt stänga gränsen mot Danmark för danskar som turistar, shoppar och roar sig i Sverige. Särskilt viktigt är det under jul- och nyårshelgerna".

"Borde redan stängt"

V-ledaren Nooshi Dadgostar efterfrågar fler åtgärder efter rapporter om den nya virusvarianten i Danmark.

"Nya mutationen tycks visserligen vara mer spridd i Storbritannien. Regeringen förbereder därför inreseförbud. Men danskar åker i mycket stor omfattning till Sverige. Varför vidtas inga åtgärder där?", skriver hon på Twitter.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson skriver på Twitter att inreseförbud från länder där den nya varianten av viruset visat sig redan borde ha varit på plats.

"Vi borde dessutom införa ett generellt inreseförbud till dess att vi vet mer och situationen är under kontroll. Att den nya virusvarianten skulle vara isolerad till Storbritannien och Danmark förefaller osannolikt", skriver Åkesson.

Marc Skogelin/TT