Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kristdemokraternas Ebba Busch Thor och Lars Adaktusson.

KD: Kontrollera finansiering av moskéer

Pengar från utlandet till svenska religiösa samfund är en bidragande orsak till extremism. Det anser Kristdemokraterna, som kräver att den svenska staten ska agera för att kunna stoppa finansiering från utländska stater och extremistiska organisationer till svenska moskéer och islamiska föreningar.

En speciell myndighet bör utses för att övervaka den utländska finansieringen och få mandat att stoppa den, skriver partiledaren Ebba Busch Thor och EU-parlamentarikern Lars Adaktusson i en debattartikel i Expressen.

"Vi måste säkerställa att moskéer och muslimska organisationer står fria ifrån utländskt ekonomiskt inflytande. Det skulle också skapa ökad frihet från muslimska grupper som därmed kan bryta sig loss från negativt inflytande", skriver Busch Thor och Adaktusson.

De lyfter särskilt fram den turkiska myndigheten Diyanet och starka ekonomiska intressen från Saudiarabien som bidrar med pengar till svenska församlingar och moskébyggen mot att få inflytande över inriktningen på vad som predikas.