Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Louise Erixon är Sverigedemokraternas gruppledare i Sölvesborg och sambo med partiledaren Jimmie Åkesson. Arkivbild.

KD i Sölvesborg bannas för SD-planer

Kristdemokraterna (KD) och Sverigedemokraterna (SD) öppnar för ett samarbete – i SD-ledaren Jimmie Åkessons hemkommun Sölvesborg. Men KD nationellt bannar sina lokala partikamrater, som har backat.

- Vi välkomnar att KD väljer att ta ansvar och jag tror att deras mogna övervägande kommer medverka till en minskad polarisering vilket naturligtvis gynnar demokratin. Oavsett vad, så måste kommunen regeras efter valet och då krävs att man inte stänger några dörrar under valrörelsen, säger Louise Erixson, gruppledare för SD i Sölvesborg, enligt Aftonbladet.

Kommunen styrs i dag av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Men inför valet har alltså SD, kommunens näst största parti, och KD närmat sig varandra.

- De representerar 20–25 procent av väljarna, man kan inte ignorera det och vi har fått många frågor om detta från våra väljare, säger Robert Manea, KD-gruppledare i kommunen.

Men i ett sms till Aftonbladet skriver KD:s valledare Peter Kullgren att de fått försäkran om att KD i Sölvesborg backar från samarbetstankarna.

”Som jag förstår det var idén att utforska möjligheten att komma överens om vissa enskilda sakfrågor. Det var fel både i form och i sak. KD Sölvesborg har till oss sagt att de inte tänker ha något samarbete framåt”, skriver Kullgren.