Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

KD går om Centern i ny mätning

Kristdemokraterna går framåt i opinionen och går om Centerpartiet, visar en ny mätning från Demoskop som beställts av Expressen.

KD:s ökning till 7,7 procent är den enda statistiskt säkerställda förändringen jämfört med decembermätningen. Partiets stöd är det största stödet för partiet sedan 2006. Centern noterar 6,9 procents stöd.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- När partiet och Annie Lööf (C) har försökt ta kommando över hur situationen ska tolkas och hur processen ska drivas förefaller effekten nu i stället ha blivit att man tappat initiativet, och till stor del trovärdigheten i bredare grupper, säger Anders Lindholm, vd för Demoskop, till Expressen.

Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson förklarar situationen med att C länge sagt ja till en rad lösningar i regeringsfrågan men att det mediala fokuset hamnat på de lösningar som C inte vill ha.

I mätningen hamnar Miljöpartiet under riksdagsspärren och noterar 3,8 procent och ligger Liberalerna farligt nära gränsen på 4,5 procent.

Sett till fördelningen mellan blocken leder de rödgröna över Alliansen. S, V och MP får tillsammans 42,1 procent medan M, L, KD och C får 36,2 procent.