Victoria Kawesa. Arkivbild.
Victoria Kawesa. Arkivbild.

Kawesa: Döms hårdare som svart kvinna

Tidigare Fi-ledaren Victoria Kawesa har åtalats för upphovsrättsbrott efter en föreläsning där hon använde en doktorands material utan att ange källan.

ANNONS

Brottet ska ha begåtts under en föreläsning vid den nationella konferensen för genusforskning vid Linköpings universitet i november 2016.

Doktoranden Therese Svensson, som forskar vid Göteborgs universitet, var på konferensen och upptäckte att Kawesa använde sig av hennes material i en powerpoint-presentation utan att ange henne som källa.

- Det handlar om sju meningar. Det är inte så att jag utelämnat källan utan det är en felaktigt angiven källa som jag bett om ursäkt för och rättat till, säger Victoria Kawesa till TT.

ANNONS

Enligt Daniel Svensson har Kawesa inte hävdat att hon själv stått bakom materialet utan hon har angett en annan felaktig källa till materialet.

- Det har inte framställts som att det här var Victoria Kawesas tankar. Det är fråga om ett förlåtligt misstag menar jag, säger Daniel Svensson.

Victoria Kawesa säger till TT att hon mottagit hot med anledning av det misstänkta upphovsrättsintrånget. Något hon också utsattes för under sin tid som partiledare i Fi.

- Som svart kvinna i offentligheten är man oerhört utsatt. Man döms extremt mycket hårdare för sina misstag både för att man är kvinna och för att man är svart, säger Victoria Kawesa.

TT

Fakta: Bakgrund till brottsmisstankarna

I våras polisanmäldes Fi:s partiledare Victoria Kawesa misstänkt för plagiat av en annan forskares verk.

Vid konferensen där brottet ska ha begåtts visade Victoria Kawesa upp ett antal power point-sidor med text, hämtade från ett publicerat verk av doktoranden Therese Svensson. Det framstod, enligt Göteborgs universitet där Svensson då var verksam, som att det var sin egen forskning som Kawesa presenterade.

Forskaren polisanmälde Kawesa på uppdrag av Göteborgs universitets doktorandkommitté.

Victoria Kawesa, som har bett om ursäkt och även publicerat en rättelse, har sagt att det handlar om ett misstag från hennes sida.

Victoria Kawesa är doktorand i genusvetenskap vid Linköpings universitet.

ANNONS