Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Victoria Kawesa. Arkivbild.

Kawesa: Döms hårdare som svart kvinna

Tidigare Fi-ledaren Victoria Kawesa har åtalats för upphovsrättsbrott efter en föreläsning där hon använde en doktorands material utan att ange källan.

Brottet ska ha begåtts under en föreläsning vid den nationella konferensen för genusforskning vid Linköpings universitet i november 2016.

Doktoranden Therese Svensson, som forskar vid Göteborgs universitet, var på konferensen och upptäckte att Kawesa använde sig av hennes material i en powerpoint-presentation utan att ange henne som källa.

- Det handlar om sju meningar. Det är inte så att jag utelämnat källan utan det är en felaktigt angiven källa som jag bett om ursäkt för och rättat till, säger Victoria Kawesa till TT.

Enligt Daniel Svensson har Kawesa inte hävdat att hon själv stått bakom materialet utan hon har angett en annan felaktig källa till materialet.

- Det har inte framställts som att det här var Victoria Kawesas tankar. Det är fråga om ett förlåtligt misstag menar jag, säger Daniel Svensson.

Victoria Kawesa säger till TT att hon mottagit hot med anledning av det misstänkta upphovsrättsintrånget. Något hon också utsattes för under sin tid som partiledare i Fi.

- Som svart kvinna i offentligheten är man oerhört utsatt. Man döms extremt mycket hårdare för sina misstag både för att man är kvinna och för att man är svart, säger Victoria Kawesa.