Catherine Middleton, hertiginnan av Cambridge, gör mål på första försöket. Åskådare är AIK:arna Anna Widing och Linnea Larsson.
Catherine Middleton, hertiginnan av Cambridge, gör mål på första försöket. Åskådare är AIK:arna Anna Widing och Linnea Larsson.

Kate och William slog ett slag för bandyn

Kate gjorde mål på första slaget. Maken prins William missade, men tog igen det på andra försöket. Prinsparets andra stopp under dagens Stockholmsbesök var isrinken i Vasaparken.

ANNONS
|

- Det är verkligen en unik händelse. Man ser dem ju annars bara på tv eller i tidningar, sade Malin Rosenbäck som stod i publiken.

William och Kate äntrade Vasaparken med ett tiotal poliser. De hade klätt sig ordentligt för att stå emot det kalla Stockholmsvädret: William i vinröd toppmössa, Kate i en liknande grå. En röd matta rullades ut på isen där kungaparet under några minuter stod och beskådade de svenska bandyspelare som for runt på isen. Efter handskakningar och hövliga hälsningar med bland andra världsmästarna Anna Widing, Linnea Larsson och målvakten Linda Odén, var det dags för prins William att själv visa vad han gick för. Med bandyklubban i hand, men utan skridskor på fötterna, ställde han sig redo att slå.

ANNONS

- Det syns att han är golfspelare. Han står som att han ska spela golf, sade Per Odén, som stod i publiken.

Britter i publiken

Prinsen slog, men missade. Publiken jublade ändå.

- Typisk golfsving, ropade Per Odén.

Trots att det tidigare sagts att Kate inte skulle spela, då hon är gravid i sjätte månaden, ställde hon sig ändå redo att slå efter makens miss. Det blev mål på första slaget.

I publiken fanns även flera britter. Breigh Matsson och Laura Oliver från engelska Durham, hejade och viftade med brittiska flaggor.

- Det känns stort att vara här. Och lite som att vara hemma, sade Breigh Matsson.

ANNONS

Souvenirer till prinsbarnen

Efter prinsparets insats bjöds det på varm choklad tillsammans med barnspelare från Hammarbylaget. De tog även emot gåvor i form av svenska landslagströjor i barnstorlek, troligtvis tänkta som souvenirer till prinsessan Charlotte och prins George.

Därefter följde applåder, hejarop och kungliga vinkningar innan det blev dags att åka vidare till nästa aktivitet: en promenad i Gamla stan tillsammans med Victoria och Daniel.

TT

Fakta: Några programpunkter för besöket

Tisdagen den 30 januari

Kungaparet bjuder på lunch på slottet.

Kronprinsessparet och hertigparet promenerar från slottet till Stortorget.

Kronprinsessparet och hertigparet besöker Nobelmuseet.

Hertigparet besöker Nobelmuseet för att få information om Nobelpriset och dess historia samt möta tidigare Nobelpristagare.

Onsdagen den 31 januari

Kronprinsessparet och hertigparet besöker Karolinska institutet och Matteusskolan för att ta del av arbetet kring att motverka psykisk ohälsa bland barn och unga.

Kronprinsessparet och hertigparet besöker Nordiska kompaniet (NK), för att ta del av en interaktiv utställning om brittisk design och lära sig mer om hållbarhetsfrågor.

Kronprinsessparet tar emot hertigparet på Haga slott.

Kronprinsessparet och hertigparet närvarar vid en mottagning på Fotografiska museet.

Middag på brittiska residenset.

ANNONS