Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Karolinska institutet är numera bland Sveriges tre sämst rankade universitet och högskolor. Arkivbild.

Karolinska institutet har fått sämre rykte

Karolinska institutets rykte har försämrats de senaste åren. Det hör förmodligen ihop med avslöjandena kring skandalkirurgen Paolo Macchiarini, skriver Dagens Nyheter. I den senaste undersökningen av Kantar Sifo som mäter allmänhetens syn på lärosäten är KI bland de tre sämst rankade i landet. Tidigare var det medicinska universitetet bland de tre främsta, bara KTH och Chalmers hade högre anseende.

Efter att SVT sände en dokumentär om Macchiarini 2015 började KI falla i mätningarna. Undersökningen bygger på mejlintervjuer med 3 702 slumpmässigt utvalda personer. Frågorna handlar om hur allmänheten värderar lärosätenas förtroende, kvalitet och framgång. På KI tar man frågan om universitetets bristande anseende på allvar.

- Det känns inte alls roligt och är naturligtvis inte tillfredsställande att vi har fått det här förtroendetappet. Det tar vi inte lättvindigt på, säger Peter Andreasson, presschef på KI, till DN.

Men han säger också till tidningen att en del av tappet kan bero på att folk blandar ihop Karolinska universitetssjukhuset, ett landstingsdrivet sjukhus, med det statligt ägda KI.