Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Kappsegling skakas av förlisning

Det norska skeppet Wyvern, en av deltagarna i pågående Tall Ships Races, gick till botten i Östersjön på torsdagen. En sjöman befaras ha omkommit i räddningsarbetet.

Det var tidigt på torsdagsmorgonen som sjöräddningen fick nödanrop från Wyvern som hamnat i sjönöd i en position mellan Öland och Gotlands sydspets. Wyvern deltar i den pågående havskappseglingen Tall Ships Races som inleddes i tisdags med den första etappen mellan Århus och Helsingfors. I samma tävling deltar även ostindiefararen Götheborg och ett hundratal andra segelfartyg.

Wyvern tog in vatten och flera av Sjöräddningssällskapets båtar kallades till platsen. Wyvern assisterades också av det nederländska segelfartyget Wylde Swan, också deltagare i Tall Ships Race.

Wyverns tio man stora besättning räddades genom att vinschas upp till en helikopter, men tre besättningsmän på det holländska fartyget stannade kvar ombord för att försöka pumpa läns. Försöket att tömma båten på vatten misslyckades och vid 9.30-tiden sjönk segelbåten helt.

Två av holländarna räddades men den tredje blev kvar. Vittnen har uppgett att personen ska ha suttit fast i riggen på fartyget när det sjönk, något som bekräftas av Paul Thompson, tävlingsledare för Tall Ships Race,

- Tävlingen har drabbats av en tragedi, det som hänt är fruktansvärt. Den person som saknas var en permanent besättningsman på Wylde Swan, alltså inte en elev, säger Thompson.

Trots olyckan på Östersjön kommer tävlingen att fortsätta.

- Racet fortsätter trots det tragiska som hänt. Vi kommer att anordna en ceremoni för den saknade besättningsmannen när vi når Helsingfors. Det här är första gången Tall Ships Race drabbas av en sådan här olycka, säger Paul Thompson.

Ostindiefararen Götheborg befinner sig nu på torsdagseftermiddagen söder om Gotland, en bra bit från den plats där Wyvern förliste.

- Jag fick reda på vad som hänt i efterhand men jag vet inte mer om vad som inträffat än det jag läst på Sjöfartsverkets hemsida. Självklart är det här ett mycket ledsamt besked, säger Carsten Hedlund, kapten på Götheborg.

Sökandet efter den försvunne holländske besättningsmannen pågick fram till 13-tiden då flyg- och sjöräddningscentralen avslutade sitt arbete.

- Vi anser inte att det finns några chanser att personen har överlevt, säger Peter Hellberg, chef för Flyg- och sjöräddningscentralen.

På grund av svåra väderförhållanden går det inte att dyka ner till Wyvern som ligger på 50 meters djup. Ärendet lämnas nu över till polisen.

Vad som orsakat Wyverns problem på Östersjön är fortfarande oklart. Under torsdagen morgon och förmiddag blåste det styv kuling (15 m/s) i området och sjögången var kraftig med tre till fyra meter höga vågor.

Fakta

Wyvern är en drygt 24 meter lång gaffelketch med tio mans besättning. Skeppet ägs av Stavangers museum och är byggd 1897. Hon har deltagit i ett antal Tall Ships Race-tävlingar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.