Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kaos bland demonstranter – SD-möte fick flyttas

Flera demonstranter har förts bort från platsen efter en manifestation mot Sverigedemokraternas möte i Umeå. Mötet ställdes först in – men genomfördes senare under kvällen på annan plats.

Polisen har utrymt kulturhuset Väven i Umeå efter att demonstranter tagit sig in och vägrat gå ner från ett podium. Demonstranterna protesterade mot Sverigedemokraternas planerade möte på kulturhuset. Det rapporterar SVT.

Enligt Västerbottens-Kuriren ska så många som 100 demonstranter tagit sig in i kulturhuset.

Brandlarm utlöstes

När polisen hade fått ut demonstranterna, spärrades byggnaden av. Då gick i stället brandlarmet i gång. Kort därefter kom beskedet att SD:s möte ställs in.

Polisen har under kvällen gripit en person som nu är misstänkt för våld mot tjänsteman. En annan person omhändertogs, men släpptes senare under kvällen.

Åkesson skulle komma

Partiledaren Jimmie Åkesson skulle ha deltagit i mötet, där enbart SD-medlemmar och ackrediterad press skulle få närvara.

– Åkesson har varit där och skulle ha ett möte. Då har personer träffats utanför Väven, säger Marie Andersson, kommunikatör vid polisens regionledningscentral.

Jimmie Åkesson höll senare på torsdagskvällen det planerade mötet ändå, som är en del i hans Sverigeturné, på torget vid Norrlandsoperan i Umeå.

"Yttrandefriheten är en värdefull del av vår demokrati. Men när det övergår i handlingar för att medvetet sabotera och förhindra ett möte, anordnat av ett demokratiskt riksdagsparti, då agerar man inte längre i demokratins namn", skriver Sverigedemokraterna på sin officiella Facebooksida.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.