Kantarellerna har redan börjat titta fram. Arkivbild.
Kantarellerna har redan börjat titta fram. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Kantarellchans redan till midsommar

På många håll i landet bjöd försommaren på stora mängder regn. Det innebär att det finns läge att plocka kantareller och andra tidiga svampar redan till midsommarhelgen.

ANNONS

Säsongen har knappt börjat. Det är främst runt slutet av augusti och september som de svenska skogarna fylls av matsvamp.

Men en storfavorit har faktiskt börjat titta fram redan nu. Kantarellen trivs när det är blött under långa perioder och på flera håll i landet kan det finnas kantarellchans till midsommarhelgen, då många är lediga och har tid att gå i skogen.

Men det varierar beroende på var man bor.

– Jag bor på Gotland och här har det varit snustorrt. På de platser där det har kommit regn är det absolut läge att kolla kantarellställen, säger Michael Krikorev, mykolog vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala som även driver sajten Svampguiden.

ANNONS

Varning för champinjon

Utöver kantarell finns det chans att hitta olika sorters soppar – exempelvis finluden stensopp, en släkting till karljohan – och kremlor.

– Champinjoner brukar också dyka upp i gräsmattan, men de är ganska svåra. Vi har över 40 olika arter och en del är giftiga. Det är ingen bra nybörjarsvamp, säger Krikorev.

Det finns över 5 000 svamparter i Sverige, men bara omkring 100 är goda och ätliga. Därför gäller det att se upp, speciellt om man är nybörjare.

– Alla skivlingar, svampar med skivor på undersidan av hatten, ska man se upp med. Det finns långt över 1 500 arter skivlingar och några av dem är dödligt giftiga. Man ska generellt lära sig de dödligt giftiga arterna.

Tips till den ovane

För den ovane svampplockaren som hoppas hitta något är ett gott tips att undvika torra platser.

– Jag brukar använda SMHI:s nederbördskartor, där kan man se var det har regnat för ett par veckor sedan och då kan det vara läge att åka dit, säger Krikorev.

Han säger att det finns chans att hitta matsvampar även i städernas parker och andra välbesökta platser, även om de vanligaste svamparna är utplockade. Det är helt enkelt inte alla som har koll på kremlor och olika sorters soppar.

ANNONS

Michael Krikorevs bästa tips är att lära sig lugnt och metodiskt.

– Att man läser om en art och vad den växer med för träd eller i vilken miljö. Sen kan man ge sig ut och leta efter dem, i stället för att plocka med sig allt man hittar hem. Det är sällan ätliga svampar man hittar då.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS