Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Kan Sverige bryta avtalet?

Thord Janson forskar om Saudiarabien vid institutionen för Globala studier, Göteborgs universitet.

Hur reagerar Saudiarabien på den här debatten i Sverige?

- Det kan man bara spekulera i, men troligen sitter saudierna lugnt i båten och avvaktar, man väntar sig nog business as usual när diskussionen blåst över.

Vad händer om Sverige avbryter samarbetsavtalet?

- Det hänger ju på hur man gör det. Om man förvarnar i god tid om att man inte tänker förlänga det så tror jag inte att saudierna blir så stötta för det. Men det måste ske på ett respektfullt sätt.

- Det är känsligare med vapenfabriken. Upplever man att Sverige inte håller vad man lovar är det risk att svenska företag drabbas. Kanske inte alla, jag kan tänka mig att man väljer några, för att statuera exempel.

Vad vet saudier om Sverige och vad tycker de?

- Min bild är att de är mer pålästa om väst än vad vi är om dem. Att Sverige är ett så sekulärt land ses inte som så positivt, att ha en gudstro anses viktigt. Men svenskar anses pålitliga i affärer, har man ett avtal hålls det.

Är det något i den svenska debatten du reagerat på?

- Ja, diskussionen kring diktatur och demokrati är missledande. De flesta i den opposition som finns mot kungahuset vill absolut inte ha demokrati, de vill ofta ha en striktare islam. Förtrycket mot kvinnor till exempel kommer inte i första hand från staten utan från kulturen. På det sättet skulle man kunna se kungahuset som den enda realistiska liberaliserande kraften. De tillåter ändå att samhället moderniseras långsamt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.