Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Fr v Margarita Romeo, Anita Haugen, Nicole Nilsson, Sara Isbäck och Johanna Grossman iakttar en tyst minut på Ikea i Barkarby utanför Stockholm. Ikea höll en tyst minut på alla varuhus på måndagen, där personal och kunder hedrade grundaren Ingvar Kamprad, som avled på lördagen.

Kamprad påverkade Sverigebilden

Ingvar Kamprad hedrades med en tyst minut på Ikeas alla varuhus i Sverige. Svenska institutets generaldirektör hyllar Ikeagrundarens gärning.

På Svenska institutet, myndigheten vars uppdrag är att öka omvärldens företroende och intresse för Sverige, hyllas nu Kamprad som en närmast unik företagsledare som haft en enorm inverkan på hur Sverige uppfattas av andra länder.

- Få personer i modern tid har betytt så mycket för bilden av Sverige i världen som Ingvar Kamprad och hans Ikea, säger Annika Rembe.

- Det bekräftas gång på gång i de studier Svenska institutet gör kring vad personer i vår omvärld associerar Sverige med.

Stor genomslagskraft

Vidare säger hon att Ikea, med sin enorma genomslagskraft, varit viktig i att etablera Sverige ute i världen som ett modernt, jämställt, och demokratiskt land. Och att Kamprads varuhus ökat intresset för Sverige.

- Alla besökare som kommer till Ikea-varuhusen möts av bilder och namn från Sverige. Det skapar en nyfikenhet på vårt land, något jag själv upplevde under den tid jag var verksam i Kina. Namnet Ikea dök upp i nästan samtliga möten jag deltog i, säger Annika Rembe.

Med Ingvar Kamprads bortgång försvinner en central figur från möbeljätten. Men i ledningen på Svenska institutet råder ingen större oro över att Ikea nu skulle sluta sälja Sverige med samma framgång som tidigare.

- Jag har svårt att se det skulle leda till någon större förändring. Ikea är ett så starkt förankrat företag och en symbol världen över att jag har svårt att se att Ingvar Kamprads bortgång kommer få någon större effekt.

Tyst minut

Klockan 12.00 på måndagen höll samtliga varuhus och kontor i Ikeakoncernen i Sverige en tyst minut till minne av grundaren Ingvar Kamprad, däribland möbeljättens butik i Barkarby, Järfälla. Efter minnesstunden omfamnade personalen varandra och stod kvar en stund för att tillsammans minnas Ingvar Kamprad. Även besökare som tagit sig till varuhuset stannade upp för att hedra möbelgiganten.

Enligt en tidigare varuhuschef som fanns på plats ska Kamprad varit en omtänksam chef. Hon berättar bland annat om ett handskrivet tackbrev hon fått av honom.

Ytterligare en av de anställda delade med sig av en episod där Ingvar Kamprad under den senaste julfesten i Älmhult berättat fantastiska anekdoter om möbelbolaget.