Datainspektionen har inlett en granskning av kameraövervakningen på flera brandstationer som tillhör förbundet Räddningstjänsten Östra Skaraborg. Arkivbild.
Datainspektionen har inlett en granskning av kameraövervakningen på flera brandstationer som tillhör förbundet Räddningstjänsten Östra Skaraborg. Arkivbild.

Kameror på brandstationer granskas

Personal på flera brandstationer i Skaraborg ska ha filmats avklädda i utrymmen där de byter om vid utryckning. Nu utreder Datainspektionen hur kameraövervakningen ser ut.

ANNONS
|

Hanna Regebro, förbundsdirektör vid Räddningstjänsten Östra Skaraborg, har en enkel förklaring.

- Kamerorna finns i vagnshallen, inte i omklädningsrummen, där har vi ingen anledning att ha kameror, säger hon.

Brandmännens larmställ, utryckningskläderna, hänger vid fordonen.

- När de kommer in på ett larm kan de stå där i kalsonger, trosor och bh och ta på sig larmställen, säger Regebro.

ANNONS

Datainspektionen vill bland annat veta hur kamerorna är placerade, vilka personer som vistas i de bevakade utrymmena och hur många som har tillgång till bildmaterialet.

"Kamerabevakning är integritetskänsligt. Därför är det viktigt att man noga har tänkt igenom bevakningen och säkerställt att man har lagligt stöd för den", säger Moa Nordqvist, jurist på Datainspektionen, på myndighetens hemsida.

När kamerorna sattes upp 2015 diskuterades integritetsfrågan och Hanna Regebro upplever att det finns en förståelse för varför de finns. Enligt henne är det realtidsövervakning – inget spelas in – som bara kan ses inne på räddningscentralen.

- Poängen är att få en bättre ledningsförmåga vid larm. Särskilt vid brandstationer med deltidspersonal. Då kan inre befäl ha koll på vilka som har kommit in och vilka bilar som har åkt ut, säger hon.

TT

Fakta: Kameror granskas

Datainspektionen, som är tillsynsmyndighet enligt dataskyddsförordningen, har skickat en skrivelse till Räddningstjänsten Östra Skaraborg med ett antal frågor.

Bland annat vill myndigheten veta hur många kameror som är uppsatta, hur de är placerade, vilka personer som vistas i de bevakade utrymmena, hur många som har tillgång till bildmaterialet och vilket rättsligt stöd man har för kamerabevakningen.

Följande brandstationer berörs av undersökningen: Skövde, Mariestad, Hjo, Tibro, Töreboda, Karlsborg, Gullspång, Hova, Moholm, Blikstorp, Timmersdala samt Undenäs.

Räddningstjänsten Östra Skaraborg ska ha svarat senast den 21 januari.

Källa: Datainspektionen

ANNONS