Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kameraövervakning på landets badhus granskas i år av flera länsstyrelser. Arkivbild.

Kameraövervakning på badhus granskas

Kameraövervakning på badhus granskas av flera länsstyrelser i år. Granskningens syfte är att se till att reglerna följs och att besökarnas integritet inte kränks.

- Kameraövervakning på badhus är integritetskänsligt. Vi vill se till man har tillstånd och i så fall att man sköter det korrekt, säger Emil Vik, handläggare vid länsstyrelsen i Stockholm.

De senaste åren har övervakningskamerans vara eller icke vara på badhusen diskuterats flitligt. Antalet sexuella ofredanden på badhus har ökat på flera ställen i landet och samtidigt sätts allt fler kameror upp.

I tidigare projekt som Sveriges 21 länsstyrelser har gjort tillsammans har det visat sig att det ofta finns tillstånd för kamerorna, men det är vanligt att alla regler inte följs.

Årets tillsynsrunda riktas främst mot simhallar och utomhusbad som sökt och fått tillstånd, men det kan också bli besök på andra badanläggningar för att se till att kameror inte satts upp utan tillstånd.

- Man kan inte bara montera en kamera utan behöver söka tillstånd. Är det för att förhindra brottslighet behöver det bevisas att det förekommer brottslighet, är det för att förhindra olyckor ska det styrkas, säger Emil Vik.