Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kyla ökar risken för att drabbas av hjärtinfarkt, enligt en ny studie. Arkivbild.

Kallt väder ökar risk för hjärtinfarkt

Kyla och kallt väder ökar risken för hjärtinfarkter. Det enligt en ny studie som gått igenom samtliga hjärtinfarkter som inträffat i Sverige under 15 års tid.

Hjärtinfarkt – när en blodpropp bildas i hjärtats kranskärl – orsakar en akut syrebrist i hjärtat och är en av de absolut vanligaste dödsorsakerna i Sverige. Nu visar forskare vid bland annat Lunds och Örebro universitet samt Linköpings universitetssjukhus att kyla ökar risken för att drabbas.

Studien omfattar samtliga hjärtinfarkter som inträffat i Sverige mellan 1998 och 2013 – 274 000 stycken – och forskarna har kopplat samman dessa med väderdata från SMHI. Resultatet visar att antalet hjärtinfarkter ökade med 14 procent vid 0 grader jämfört med plus 20 grader, skriver Hjärt-Lungfonden i ett pressmeddelande.

Faktorer som påverkar hjärtat är enligt forskarna främst kall temperatur, men även lågt lufttryck, hög vindhastighet och få soltimmar.

"Vår forskning visar en klar relation mellan risk för hjärtinfarkt och dagar med låg temperatur. Vi behöver forska mer om vad det här beror på. En möjlig förklaring är att det skapas ett större motstånd i hjärtat när blodkärlen i huden drar sig samman vid kyla", säger David Erlinge, överläkare och professor i kardiologi vid Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus, i pressmeddelandet.