Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kallt badvatten ger färre drunkningar

Tolv personer drunknade i juli i år. Det är det lägsta antalet för en julimånad på 23 år. Kallt badvatten är en av förklaringarna, enligt Svenska Livräddningssällskapet.

- Siffrorna är både förvånande och glädjande. Men vi vågar inte riktigt kalla det för ett trendbrott. Nu måste vi arbeta för att hålla nere siffrorna också under augusti, säger Karin Brand, generalsekreterare vid Livräddningssällskapet, till TT

Under fjolåret omkom dubbelt så många i drunkningsolyckor under juli. Men då var också vädret mer badvänligt.

Offensiv information

- I år har man inte varit i vattnet lika länge. Bara gått i för ett snabbt dopp och sedan upp igen. Men det kalla vattnet är inte enda orsaken. Vi har från Livräddningssällskapet också bedrivit ett aktivt och offensivt informationsarbete som säkert har en del i den positiva statistiken, säger Karin Brand.

Två av drunkningarna i juli inträffade i samband med båtutflykter, fem vid bad och lika många kategoriseras i statistiken som "övriga".

- Det är händelser där människor påträffats i vattnet i hamnar och sådana ställen där anledningen kan vara att man trillat i, råkat ut för en olycka eller en annan okänd anledning. I juni var 10 av 17 drunkningar "övriga" anledningar. Det är förvånansvärt många och vi har faktiskt ingen förklaring till de höga siffrorna, säger Karin Brand.

Flest män drunknar

Oftast är det män som drunknar. Enligt Livräddningssällskapets statistik omkom 565 män i olyckor på vattnet från 1 januari 2012 till och med juli i år. Under samma period omkom 86 kvinnor.

- Det säger ju något. Till exempel att männen ofta är mindre säkerhetsmedvetna än kvinnorna. Åker hela familjen ut med båt är det inte ovanligt att alla har flytväst utom mannen, säger Karin Brand.

Under årets första sju månader har 66 drunkningsolyckor rapporterats. Det kan jämföras med 85 under motsvarande period i fjol.