Kall sommar drabbar kräftorna

ANNONS
|

Sedan några år tillbaka är det tillåtet att fiska kräftor året om. Enda undantaget är Vättern. Där är det kräftpremiär á la förr, det vill säga den andra fredagen i augusti. Vättern är också det enda fiskevattnet i landet där kräftfisket är fritt.

Hur som helst är det i perioden augusti-september som de svenska kräftorna normalt är som bäst. Då de har ömsat färdigt och är välmatade. Och det är nu i augusti som de traditionella kräftskivorna avlöser varandra.

Fiskeriverkets experter varnar nu för att årets flod- och signalkräftor inte hunnit växa sig till ordentligt

ANNONS

- Tyvärr har den kyliga sommaren inte gynnat kräftornas tillväxt. Vattentemperaturen är viktig. Kräftorna är växelvarma och de är slöa i kallt vatten. Om de ska hinna äta, växa, ömsa skal och sedan äta sig välmatade och fina igen behövs en lång säsong med varmt vatten, säger Lennart Edsman, forskare på Fiskeriverkets sötvattenslaboratorium.

Han fortsätter:

- Vi har haft en ganska kylig vår och försommar i år. Det bästa vore troligen att dröja ytterligare några veckor med fisket.

Edsman vågar inte säga något bestämt om tillgången är god.

- Det är omöjligt att säga i förväg. Vi har tyvärr inte något övervakningssystem med provfisken och att göra någon prognos är vanskligt, kräftornas tillväxt beror på många olika faktorer och kan variera väldigt mellan olika vatten.

En annan viktig faktor är kräftpesten, som på mycket kort tid fullkomligt ödelägger flodkräftkräftfisket i de vatten som drabbas. Det kommer ideligen rapporter om att kräftpesten sprids allt längre norrut i landet, senast från Hälsingland och Dalarna.

- Okunniga människor häller en hink med signalkräftor i en tidigare pestfri sjö eller älv med flodkräftor, i tron att signalkräftorna ska ge bättre fiske, hävdar Lennart Edsman.

ANNONS

Följden blir att fisket på de ursprungliga flodkräftorna slås ut och det är inte troligt att signalkräftorna kan reproducera sig och ge något fiske i norra Sverige i framtiden.

- Det finns så många myter om att signalkräftorna skulle vara bättre på ett eller annat sätt, men det mesta är bara nys. Det är tråkigt, eftersom det idag i stort sett bara är de olagliga utsättningarna av signalkräfta som gör att pesten sprider sig. Vore det inte för dem skulle flodkräftan ha en mycket god chans att fortsätta att ge ett bra fiske här.

Även om man mot förmodan lyckas med sin illegala utsättning och får signalkräftan att etablera sig, trots de långa vintrarna i norra Sverige, tar det många, många år innan det kanske går att få någon fångst att räkna med.

- Flodkräftan är dessutom mer värdefull, den betingar ett mycket högre pris på marknaden. Och så finns det många som faktiskt anser att den är godare också, säger Lennart Edsman.

ANNONS