Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vintern behåller sitt grepp över stora delar av södra och mellersta Sverige. Arkivbild.

Kall luft från norr försenar vårens ankomst

Den kalla luften från norr försenar vårens ankomst till Sverige – som hittills bara har kommit till Malmö och delar av Skåne, enligt SMHI.

- Det är ju än så länge plusgrader på dagtid för stora delar av södra Sverige så det är inte extremt kallt. Men det är de kalla nätterna som vi har haft som håller nere medeltemperaturen, säger Malva Lindborg, meteorolog på SMHI.

Normalt har våren kommit till större delen av Götaland och Svealand vid den här tiden på året, men snö och is ligger kvar i stora delar av södra och mellersta Sverige.

- Det är ju alltid lite så här på vårvintern när det gränsar mellan årstiderna. Det blir en kamp mellan kall luft från norr och varm luft från söder, säger Malva Lindborg.

Den meteorologiska våren definieras av att medeltemperaturen är mer än noll grader i minst sju dygn. Förra året hade våren kommit hela vägen upp till Sundsvall i slutet av mars. Under 2013 kom inte våren till Stockholm förrän första april, även om det vanliga är att den anländer runt den 16 mars. Till Göteborg kommer våren i regel runt den 2 mars, men 2010 kom den först den 23 mars.

- Det är ju en del sol framöver så förhoppningsvis kommer det att kännas lite vårigare ute snart, säger Malva Lindborg.