Bob eller snowracer? Det beror på var du bor. Arkivbild.
Bob eller snowracer? Det beror på var du bor. Arkivbild.

Kälkens namn delar Sverige

Heter den bob eller snowracer – den rattutrustade kälken som far ner för backen? En forskare har gjort sitt bästa för att reda ut begreppen.

ANNONS

I södra Sverige, liksom ett bälte från Gävleborg upp till Jämtland kallar man den snowracer. Men stora delar av landet kallar den bob. Högst upp i norr säger man rattkälke.

Det har språkvetaren Mikael Parkvall vid Stockholms universitet kommit fram till genom att googla de olika namnen på bloggar och liknande där skribenten angett sin hemort. Drygt 3000 träffar har det hittills blivit.

- Löjligt arbetskrävande och mördande tråkigt är det, men rätt kul resultat, säger Mikael Parkvall till SVT Västerbotten.

ANNONS

Enligt språkvetarkollegan Susanne Haugen, vid Umeå universitet, så är bob det äldsta uttrycket, som kom från engelskans bobsleigh. Snowracer är det varumärke som företaget Stiga satte på sin produkt 1965. Haugen säger att det är en generationsfråga vad man säger, men att det också kan finnas regionala skillnader.

- Jag är född på 60-talet och skulle aldrig säga Snowracer. Sedan kan det även vara regionala skillnader, säger Susanne Haugen till SVT Västerbotten.

Några andra namn finns också på det omtyckta åkdonet.

- Det finns en del andra varianter också, till exempel ”styrkälke”, och en del i Finland säger ”stiga” efter tillverkaren, säger Parkvall till SVT.

TT

Fakta: Tidskrävande metod

Mikael Parkvall har beskrivit metoden för hur bland annat bloggar kan användas för dialektforskning i en artikel i Språktidningen.

Bloggar ligger nära talspråket (för att vara skrift) och kopplas ofta till en specifik person med angiven bostadsort, kön och ålder.

Parkvall googlar intressanta ord på de större bloggsajterna, och skriver sedan in de träffar han får. Det behövs några tusen träffar för att kunna säga något med hyfsad säkerhet om var gränserna går för var olika uttryck sägs.

Källa: Språktidningen (2012)

ANNONS