Kalamarksmordet: Misstänkt medhjälpare friad

ANNONS
|

En man som suttit anhållen misstänkt för medhjälp i det uppmärksammade Kalamarkmordet 2004 är inte längre misstänkt. Förundersökningen är nedlagd, meddelar åklagaren.

"Vi har nu följt upp alla trådar och genomfört de utredningsåtgärder som grundade misstanken mot mannen. Han är inte längre misstänkt för brott och har avförts från utredningen", säger kammaråklagare Jens Göransson.

Mannen i 45-årsåldern är samma person som agerade huvudvittne när Kaj Linna dömdes till livstids fängelse för mordet. Detta huvudvittnes uppgifter har senare ansetts mindre tillförlitliga, vilket var en av anledningarna till att Kaj Linna beviljades resning i december förra året.

ANNONS

Mannen anhölls den 19 april men släpptes senare efter en häktningsförhandling, där tingsrätten i Luleå inte ens fann skäl att häkta mannen som skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden.

Och i dag meddelades alltså att han är avförd ur utredningen.

TT

Fakta: Kalamarksmordet

Tidslinje:

April 2004: Bröderna Sune och Roger attackeras i sin bostad i Kalamark utanför Piteå. Roger avlider, Sune skadas svårt.

December 2004: Luleå tingsrätt fäller Kaj Linna för mord och grovt rån. Han får livstids fängelse.

Mars 2005: Hovrätten för övre Norrland fastställer domen.

Oktober 2010: Linna är snubblande nära att beviljas resning och ny rättegång. Han får avslag i Högsta domstolen med röstsiffrorna 3-2.

December 2016: Högsta domstolen beviljar resning i fallet.

Mars 2017: Åklagare Jens Göransson presenterar ny bevisning och vill ha en ny rättegång som ska bevisa Kaj Linnas skuld.

Domen mot Kaj Linna:

Avgörande för att Kaj Linna fälldes var vittnesmål från en man. Han påstod att han hade hört Kaj Linna säga att han planerade en ”stöt” mot de två bröderna som angreps i Kalamark.

Vittnet har tidigare påstått att han försökt tala Linna till rätta och att de i samband med det ska ha kört förbi gården i Kalamark. Information från telefonmaster visar emellertid att vittnets telefon befann sig en kilometer från Piteå, 2,5 mil från Kalamark.

Någon teknisk bevisning mot Kaj Linna påträffades aldrig på gården där mordet ägde rum.

ANNONS