Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kaknästornet fyller 50 år på fredag. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kaknästornet fyller 50 år

En 155 meter högt landmärke fyller 50 år – och det ska firas. Kaknästornet byggdes när det endast fanns en svartvit kanal i tv-nätet. Nu distribueras mer än 600 via kaknäs.

Stockholms högsta byggnad började byggas 1963 och invigdes fyra år senare av dåvarande kommunikationsminister Olof Palme och finansborgarrådet Hjalmar Mehr.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

När det 34 våningar höga tornet nu fyller 50 år den 12 maj är det dags för stort kalas med liveband, halverad inträdesavgift och flera aktiviteter utomhus. Men firandet sker dagen därpå, den 13 maj.

Tornet, som mäter 155 meter (170 med mast), designades en gång i tiden av arkitekterna Hans Borgström och Bengt Lindroos. På betongtornets fasad finns ett flertal ingjutna reliefmönster av radio- och tv-signaler. Fönstren är gjorda av isolerglas och är täckta av en guldbeläggning för att stänga ute solvärmen.

1967 bestod det svenska tv-nätet av en enda svartvit, analog kanal. I dag passerar över 600 kanaler Kaknästornet och förs vidare till det statliga företaget Teracoms kunder. Tornet sänder inte självt ut sändningarna utan distribuerar bara signalerna. Utsändningarna sker via Nackamasterna i Stockholm.

"Kaknästornet har varit en central del av Stockholms skyline under 50 år, samtidigt som det spelat en viktig roll för distributionen av radio och tv över hela Sverige. Nu vill vi fira det ordentligt", säger Marcus Hartmann, kommunikations- och marknadschef på Teracom, enligt ett pressmeddelande.