Efter många rapporter om kakaduor som öppnar locken till soptunnorna i Sydney i Australien, började forskare undersöka fåglarnas beteenden. 2018 tog en av forskarna, Barbara Klump, denna bild.
Efter många rapporter om kakaduor som öppnar locken till soptunnorna i Sydney i Australien, började forskare undersöka fåglarnas beteenden. 2018 tog en av forskarna, Barbara Klump, denna bild. Bild: Barbara Klump/AP/TT

Kakaduor lär varandra mästra soptunnor

Kakaduor lär sig beteenden från varandra. I Australien har forskare sett att fågelartens knep att öppna soplock har spridit sig.

ANNONS

En stor vit papegojfågel med solgul kam som grabbar tag i ett stort soptunnelock med näbben, justerar greppet med sin ena klo, för att sedan dra upp locket till fullt läge. Kakaduans belöning: ett smörgåsbord av matrester från hushållens sopor.

Det här är en syn som blivit allt vanligare i södra Sydney enligt forskare, som i en ny studie som publicerats i tidskriften Science, visar hur fåglarnas beteende är socialt inlärt.

Det började med ett fåtal rapporter för några år sedan om kakaduans framfart, nu har fenomenet spridit sig till omkringliggande områden.

– Det är ganska ovanligt i djurvärlden att de lär sig av varandra och att det sprider sig, säger John Martin, medförfattare av rapporten, och forskare vid Taronga Conservation Society i Sydney, till ABC News.

ANNONS

Hur Australiens ikoniska fågel lyckades lista ut locköppnandet från första början är ett mysterium.

– Vi vet verkligen inte. Hönan eller ägget? Började fåglarna undersöka soptunnorna eller hittade de en soptunna som redan var öppen?, säger John Martin.

Tack vare hjälp från inrapporterande invånare fortsätter nu forskningen. Frågan är bara: Kommer kakaduan att knäcka nöten om hur en soptunna ska öppnas om den har fågelsäkrats med en tung sten ovanpå locket.

Kakaduan är väl utspridd i delstaten New South Wales. Arkivbild.
Kakaduan är väl utspridd i delstaten New South Wales. Arkivbild. Bild: Johanna Engman/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS