Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På demensboendet Shadons i Gateshead i nordöstra England har hönorna förändrat demensvården dramatiskt, enligt föreståndaren Joanne Matthewson, rapporterar Ekot.

Kackel lugnar på demensboenden

Det är rena hönsgården på demensboenden i England. På ett 30-tal platser behandlas de boende med hönsterapi. De pickande fåglarna hjälper mot ensamhet och depression hos de dementa har minskat.

Projektet kallas Henpower och har spridit sig till flera länder. Aubrey Lewis, boende på ett vårdhem i delstaten New South Wales i östra Australien, led av depression och satt ofta ensam och isolerad på sitt rum innan hönan Priscilla kom in i hans liv.

- Han fick som ett nytt liv sedan han fäste sig vid hönan som han kallar Priscilla eftersom hon påminner honom om (filmen) "Priscilla, öknens drottning", hon är mycket magnifik, säger Karn Nelson, chef på boendet, till The Sydney Morning Herald.

Hon beskriver att det vanligtvis är svårt att få ut de boende från sina rum, men efter att hönsen flyttat dit går de varje morgon ner för att titta till och sitta tillsammans med djuren.

- Det är bara hönor men de tillför liv och glädje, säger hon.

Projektet har utvärderats av forskare på Northumbria University i England och studien visar att depression och ensamhet minskar. Vissa boenden har även rapporterat ett minskat behov av antipsykotisk medicinering, men en betydligt större vetenskaplig studie planeras för mer säkra slutsatser, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.