Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter decennier av ökad köttkonsumtion hos svenskarna minskar förbrukningen av importerat kött för andra året i rad. Nu vill vi äta mer svenskt och vegetariskt. Bild: Roger Larsson/Hallandsposten
Efter decennier av ökad köttkonsumtion hos svenskarna minskar förbrukningen av importerat kött för andra året i rad. Nu vill vi äta mer svenskt och vegetariskt. Bild: Roger Larsson/Hallandsposten

Köttätandet minskar – fler vill ha vegetariskt

Under 2018 minskade svenskarnas köttätande för andra året i rad. Samtidigt ökar den svenska produktionen och efterfrågan av vegetariskt. Det visar ny statistik från Jordbruksverket.

Efter decennier av ökad köttkonsumtion hos svenskarna minskar förbrukningen av importerat kött för andra året i rad. Detta i kombination med att den svenska köttproduktionen ökar, handlar om ett ökat intresse för hållbarhetsfrågor, menar Åsa Lannhard Öberg, jordbrukspolitisk utredare:

– I grund och botten tror jag att det är samma trender eller faktorer som gör att vi äter mindre kött och äter svenskt. Vi tänker mer på hållbarhet idag. Det visar sig inte bara på tallriken utan även hur vi värmer upp våra hus och hur vi reser med mera. Vi vill äta mer vegetariskt och svenskt – för vi vet att det köttet har producerats mer hållbart, säger hon.

2016 åt svenskarna 43,85 kilo kött per år. 2018 har förbrukningen sjunkit till 41,75 kilo.

– Sedan kan det såklart även finnas en trend i detta. Kändiskockar, mattidningar och bloggare skriver om vegetariska recept och det gör människor nyfikna. Man vill testa nytt, alla äter inte vegetariskt av en speciell orsak, säger Åsa Lannhard Öberg.

Sämre kläckning i sommarhettan

Under fjolåret ökade produktionen av nöt-, gris- och lammkött på de svenska gårdarna med 3,6 - 6,5 procent. Något som också innebär att konkurrenskraften för svensk produktion ökat.

Produktionen av matfågel minskade dock med 1,5 procent. Detta kan enligt Jordbruksverket till viss del förklaras med att kläckningen av kycklingar påverkades negativt av den extrema sommarvärmen.

– Vi vet att lantbruket påverkades av värmen och torkan. Foderproduktionen gick sämre och man fick köpa mer foder. Men även kycklingproduktionen minskade, enligt branschorganisationerna som vi ställt frågor till. Man hade sämre kläckning på grund av värmen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.