Körde tusentals Uber-resor utan att betala skatt

Ett flertal förare som har kört taxi genom tjänsten "Uberpop" får betala skattetillägg. Några av förarna har kört nästan 3 000 resor med sina privata bilar, utan att deklarera inkomsten.

ANNONS
|

Skatteverket inledde nyligen en granskning av förare som har använt sig av taxibolaget Ubers lågpristjänst Uberpop. Tjänsten innebar att privatpersoner utan taxilicens kunde använda sig av företagets bokningsapp, för att i sina privata bilarköra kunder mot betalning.

Uber menade att det rörde sig om en "samåkningstjänst", men efter att en statlig utredning ansett att det kunde röra sig om olaglig taxiverksamhet, lades Uberpop ner i Sverige. Nu har ytterligare fem förare fastnat i Skatteverkets granskning. Två av dem körde nästan 3 000 resor och tjänade över 200 000 kronor genom Uberpop.

Fick pengar från Försäkringskassan samtidigt

Förarna, som kommer från olika delar av landet, har inte redovisat inkomsten från Uber-körningarna i sin deklaration och måste nu betala skattetillägg. Förutom att betala in skatt för den inkomst som utelämnades i deklarationen tillkommer även ränta.

ANNONS

Inkomsterna som har granskats är för år 2015.En av förarna som tjänade nästan 300 000 kronor hade under samma period även fått ersättning från Försäkringskassan på drygt 20 000 kronor.

Granskningen fortsätter under hösten

Samtidigt som Skatteverket i sin granskning utfärdar beslut om att höja personernas deklarerade inkomst så beviljar de även avdrag för utgifter i samband med körningarna. Fören av förarnamedges till exempel avdrag för utgifter motsvarande ungefär en femtedel av inkomsten från Uberpop-körningarna.

För en månad sedan hade ett femtiotal personer upptaxerats i Skatteverkets Uber-granskning. Men redan då stod det klart att det skulle bli fleroch att granskning skulle fortsätta pågå under hela hösten.

ANNONS