Köper sig fria i inofficiella rättegångar

Malmöpolisens svårigheter att utreda mord och mordförsök kan bero på kriminellas eget rättssystem där gärningsmän kan köpa sig fria i "inofficiella rättegångar". Många litar inte på rättsväsendet, något som polisen vill ändra på.

ANNONS
|

- Jag känner till ett antal fall där det har utväxlats pengar för att man inte ska gå vidare, säger chefsåklagare Pär Andersson i Malmö.

Exempelvis kan en gärningsmans familj betala den drabbade familjen för att inte ta ärendet till domstol.

Ett mordförsök går att köpa sig fri från för en halv miljon kronor, enligt Pär Anderssons uppgifter. Hur mycket det kostar att köpa sig fri från ett mord kan han inte svara exakt på.

ANNONS

- Det handlar ju om sexsiffriga belopp när det gäller grova brott, säger Pär Andersson till TT.

Polisen i Malmö är medvetna om att parallella rättssystem existerar, och ser allvarligt på saken.

- Det är besvärande med maktfamiljer som gör sådant, att de kan gå bakom ryggen på rättsväsendet, säger Petra Stenkula, chef på utredningsenheten i region Syd till TT.

Eget sätt att skapa rättvisa

Det är svårt att säga exakt hur vanliga "inofficiella rättegångar" är. Oftast framkommer det att de finns genom utredningar.

- Det har pågått i många år, att familjer gör upp sinsemellan för att undvika rättsväsendet. Speciellt märkbart är det när vittnen plötsligt väljer att inte ställa upp, säger Petra Stenkula.

ANNONS

Personer med huvudansvaret inom de berörda familjerna är oftast de som håller en inofficiell rättegång. Pär Andersson tror att utvecklingen kan bero på "vissa gruppers bristande förtroende för myndigheter".

- Det är människor som flyr från platser där polis och rättsväsende är korrupt, de litar inte på det. Därför väljer de ett eget sätt att skapa rättvisa, säger han till TT.

Pär Andersson tror att detta kan vara en del av förklaringen, men att det inte kan förklara allt.

Tidigt stöd

I region Syd satsar nu polisen på att tidigt stötta eventuella vittnen och informatörer. De ska kunna känna sig trygga att vittna och vara på polisens sida.

- Personerna kan få allt från enkelt brottsofferstöd till vittnesskydd, det viktiga är att de litar på polisen, säger Petra Stenkula till TT.

Pär Andersson menar att personer som inte litar på rättssystemet måste bli informerade för att kunna öka deras förtroende.

ANNONS

- Speciellt viktigt är det att informera barn, så att de förstår hur systemet funkar. Det är inte bra att det här förekommer, makten att döma ska finnas hos domstolarna, avslutar Pär Andersson.

Under första halvåret 2016 skedde enligt Brottsförebyggande rådet 37 mord och mordförsök med skjutvapen i Malmö. Endast sju av dessa ledde till åtal.

TT

Fakta: Skjutningar i storstäder

2016 skedde 23 dödsskjutningar i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Tio skedde i Stockholm, sju i Malmö och sex i Göteborg.

Under första halvåret 2016 skedde 37 mord och mordförsök med skjutvapen i region Syd, endast sju av fallen ledde till åtal.

I region Stockholm skedde under samma period 62 mord och mordförsök, i tolv av fallen väcktes åtal.

I region Väst låg siffran på 48 fall, i 14 av fallen väcktes åtal.

Källa: Brottsförebyggande rådet, Socialstyrelsens dödsfallsstatistik, polisen

ANNONS