Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Kärnkraften kan avgöra nästa val

På två veckor har Stefan Löfven hunnit både öppna och stänga dörren för ny kärnkraft. Det kan bli frågan som avgör vilka som styr landet 2014.

Sverige verkar vara på väg att få en ny nationalsport – Löfventolkning.

Just nu är det till exempel många som vill förstå vad den nye socialdemokratiske partiledaren tycker om kärnkraften. Beskeden har hittills inte varit alldeles glasklara:

När frågan kom upp under partiledardebatten i TV för två veckor sedan ville Stefan Löfven i alla fall inte utesluta att det kan behövas nya kärnkraftverk.

I Ekots lördagsintervju förra veckan gick Stefan Löfven ett steg längre. Ny kärnkraft är, enligt honom, inte oförenligt med beslutet på S-kongressen 2009 om att ”kärnkraften ska fasas ut successivt med hänsyn till sysselsättning och välfärd”.

Men i Svenska Dagbladet i onsdags verkade han ha ändrat sig. ”För oss är det inte tal om någon utbyggnad av kärnkraften”, löd det nya beskedet.

Så vad gäller egentligen?

Stefan Löfven har förstås alla skäl i världen att undvika att svara på det, om han kan.

Frågan är känslig inom socialdemokratin och lär bli hett omdebatterad på partikongressen nästa år. Få har väl missat att Stefan Löfven som IF Metall-ordförande stod för den ena ytterligheten i partiet, på den tiden var han lika övertygad som folkpartiledaren Jan Björklund om att svensk industri går i graven utan nya kärnkraftverk.

Men det är inte bara det. Energifrågan är lika kontroversiell på andra sidan blockgränsen och då kan det gynna Socialdemokraterna att vara fortsatt otydliga. Det ökar konflikterna mellan de borgerliga partierna. Förutom att allianspartierna tycker olika om exempelvis kärnkraften har de hamnat i öppet gräl om hur de ska göra med Stefan Löfvens inviter om blocköverskridande energisamtal. Folkpartiet vill prata, Centern och Moderaterna vill inte.

Delar av socialdemokratin drömmer om att en för partiet framgångsrik energiöverenskommelse skulle leda till ett fördjupat samarbete med något mittenparti (läs: Centern eller Folkpartiet), som då lämnar Alliansen och i stället stöder Socialdemokraterna efter nästa val.

Men andra socialdemokrater fruktar att energifrågan i stället spräcker partiets dröm om regeringsmakten. Så kan det bli om S gör upp om energin på ett sådant sätt att Miljöpartiet inte längre kan tänka sig att stödja en S-ledd regering.

Alltså gäller det för Stefan Löfven att hålla tungan rätt i mun. Särskilt den här veckan. På fredag samlas Miljöpartiet till kongress i Umeå, där ombuden både ska diskutera energi och hur partiet ska ställa sig till regeringsfrågan efter valet 2014.

Om Löfven vill bli välvilligt behandlad i de debatterna kanske han inte ska odla sin kärnkraftsvänliga framtoning just nu. Många miljöpartister är redan misstänksamma mot honom, i synnerhet som han tidigare även varit välvilligt inställd till svensk uranbrytning. Det har också retat miljöpartisterna att Stefan Löfven i olika intervjuer antytt att Socialdemokraterna skulle kunna regera i minoritet, utan att ta in andra partier i regeringen.

Mot den bakgrunden är det inte så konstigt att Socialdemokraterna hunnit ge tre olika besked om kärnkraften på två veckor. Det lär dröja innan vi vet vilken linje som egentligen gäller.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.