Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bild: Johan Nilsson

Kärleksparet filmades när de hade sex - sedan mördades de

Mannen misstänks ha varit så svartsjuk på sin hustru och hennes nye kille att han planerade att döda dem. Men innan han slog till anlitade han en medhjälpare som filmade kärleksparet i smyg - när de hade sex. I dag dömdes mannen till livstids fängelse för mord.

I slutet av januari hittades två personer, en kvinna i 25-årsåldern och en man i 20-årsåldern, brutalt mördade i en lägenhet i Södertälje. Offren var ett ungt kärlekspar som hade skär- och stickskador. Kvinnan ska bland annat ha fått sin hals avskuren och sedan lindats in i en gardin.  
I somras åtalades kvinnans man och en kompis till denne för mord. I andrahand åtalas maken och hans medhjälpare för medhjälp till mord. Åklagaren skrev i stämningsansökan att den åtalade mannen bestämt sig för att döda sin fru när hon träffat en ny partner.
En kompis till maken ska ha känt till mordplanerna. Kompisen hjälpte mannen att rekognosera utanför kärleksparets bostad. Han ska då ha fångat paret på film när de "haft intimt umgänge", skriver åklagaren i stämningsansökan.

Skulle sprida sexfilm

Dagen innan det misstänkta mordet ska ha ägt rum hörde mannen av sig till sin fru. Han ska då ha hotat med att han skulle sprida filmen till hennes anhöriga. Ett vittne säger i förhör att kvinnan berättat om att två män ringt henne och hotat med att de hade nakenbilder och en sexfilm på henne som de skulle skicka till hennes familj.

Men i stället mördades kärleksparet. Mordvapnet ska ha varit ett "eggvasst föremål".
Enligt stämningsansökan ska kvinnan ha varit livrädd för sig make och flera ska ha vittnat om detta under rättegången.

Enligt stämningsansökan nekar de båda till brott.

Tingsrättens dom

I dag dömdes maken till livstids fängelse för dubbelmordet. Tingsrätten konstaterar att han gjort sig skyldig till två mord och att omständigheterna vid gärningen var "synnerligen försvårande" så anser de att ett livstidsstraff är det som ska gälla.
- Enkelt är det så att vi kommer att överklaga domen. Vår uppfattning är att tingsrättens bevisvärdering inte övertygar oss. Han förnekar ju att han gjort sig skyldig till mord, säger mannens advokat Johan Eriksson. 

Den andra mannan döms till fängelse i tolv år för medhjälp till mord. De anser att mannen "medverkat endast i mindre mån jämfört" med maken.

Tingsrätten skriver att det finns "knapphändigt med direkt bevisning som knyter" duon till dubbelmordet. De konstaterar att åklagaren har presenterat ett händelseförlopp utifrån flera indicier. I domen framgår det dock att makens DNA hittats på en två centimeter stor plastbit som hittades under den döda mannen.

"Ställt utom rimligt tvivel"

Ett vittne berättade under rättegången att maken sagt att han skulle döda paret. Tingsrätten skriver att detta visar att maken hotat sin hustru till livet för att hon lämnat honom och att maken också bestämt sig för att döda henne och hennes nye pojkvän.

Sammantaget anser rätten att det är "ställt utom rimligt tvivel" att maken mördat kvinnan och hennes pojkvän. De skriver att de skador som paret fått visar att syftet var att döda.

De anser också att kompisen gjort sig skyldig till medhjälp till mord då han visste att maken ville döda sin hustru och hennes pojkvän. De anser att det är ställt utom rimligt tvivel att mannen "varit likgiltig inför den dödliga utgången".

Han hade inget motiv

Thomas Martinson var förordnad advokat till kompisen. När GP når honom hade han precis fått domen och inte hunnit gå igenom tingsrättens motivering till varför hans klient döms. Han säger dock att man som försvarare inte kan vara nöjd när en klient fälls mot sitt nekande.
Hans intryck var att bevisningen inte var helt fullödig rörande att hans klient medverkat vid mordet. 
- Eftersom det är en medhjälpssituation han blivit fälld för så är jag nyfiken att läsa på vilket sätt han medverkat, säger Thomas Martinson.

Han konstaterar också att hans klient inte hade något motiv att medverka vid dubbelmordet. Han var bekant både med offren och den livstidsdömde mannen.

GP söker åklagaren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.