Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kändisar visar brösten i klämkalendern

Rossana Dinamarca och en rad andra kända personer uppmärksammar bröstcancer i "klämkalendern".

I oktober varje år uppmärksammas bröstcancer på flera olika sätt. I år ställer 13 kvinnor och en man, bland dem vänsterpartiets Rossana Dinamarca från Trollhättan, upp i en kalender och visar brösten, skriver ttela.se.

– Det var flera olika anledningar, förutom att bröstcancer är den vanligaste som drabbar kvinnor, och genom att lära känna sina bröst kan cancer upptäckas i tid. Jag har själv människor i min närhet som drabbats av bröstcancer och andra cancerformer, säger Rossana Dinamarca till Nyheter24.

Det är fotografen Elisabeth Ohlson Wallin som fotograferat porträtten till kalendern, som går under namnet klämkalendern, för att uppmärksamma vikten av att lära känna sina bröst så att man kan känna av tecken på cancer. Intäkterna kommer att gå till Bröstcancerfonden.

För Rossana Dinamarca fanns det fler anledningar att ställa upp i kalendern än just uppmärksammandet av bröstcancer.

– Det handlar också om att avsexualisera våra bröst, och i den här kalendern visar vi hur olika vi ser ut. Det är ju det här med rätten till våra kroppar, som alltid ifrågasätts som kvinna, säger hon.

I kalendern får hon sällskap av bland annat Barbro Westerholm (FP), tidningsentreprenören Amelia Adamo, skådespelerskan Claire Wikholm, modedesignern Minna Palmqvist, skådespelaren Saga Becker och ishockeyspelaren Wille Löfqvist.

Den sistnämnda är den enda i sällskapet som själv drabbats av bröstcancer – sjukdomen drabbar nämligen män också även om det är rätt ovanligt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.