Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Under brutala former blev en kennelägare i Skåne rånad på sex golden retriever-valpar. Valparna på bilden är inte de som stals. Arkivbild.

Kände svår dödsångest under brutalt kennelrån

Kennelägaren kände svår dödsångest när hon blev brutalt misshandlad av maskerade män. Nu döms en 27-årig man till fem års fängelse, men en 34-årig man frias helt från anklagelsen om grovt rån.

"Är det så här mitt liv ska sluta?", hann kennelägaren i Skåne tänka innan hon svimmade av efter den brutala misshandeln i sitt hundstall tidigt en januarimorgon i år. När hon vaknade upp fortsatte de maskerade männen att slå henne.

- De började med att spreja färg i hennes ögon för att förblinda henne och försvåra fortsatt motstånd. Sedan utsatte gärningsmännen henne för ett helt besinningslöst våld, säger Ulf Ahlström, rådman, vid en pressträff på Kristianstads tingsrätt.

"Svår dödsångest"

Efteråt satte männen silvertejp över hennes mun, och tejpade ihop hennes händer och fötter innan de gav sig av med hennes sex golden retriever-valpar.

- Under misshandel kände kvinnan svår dödsångest. Hon har uttalat att hon tänkte: "är det så här det är när man dör?" säger Ahlström.

Åklagaren åtalade två män, 27 och 34 år gamla, för det grova rånet. Men det har bara gått att bevisa att 27-åringen har varit där. Hans dna har hittats på ett buntband i hundstallet, men han sade under rättegången att det berodde på att han besökt kennelägaren vid ett tidigare tillfälle.

- Det stämmer förvisso att han besökte kvinnan i december med sin sambo. Men i polisförhör har han inte nämnt med ett ord att han har varit där, utan snarare förnekat det, säger rådmannen.

Bevisningen håller inte

En medåtalad 34-årig man frikänns helt eftersom bevisningen inte räcker mot honom.

- Det finns ingenting som knyter honom till platsen för rånet.

Den 27-årige mannens sambo åtalades för medhjälp till grovt rån, men det har inte gått att bevisa att hon satt ute en annons på internet om att valpar fanns till salu eller att hon på andra sätt hjälpt till vid rånet.

Hon döms i stället för häleri eftersom hon varit med och sålt en valp och även levererat två andra valpar till köpare.

Offret fick flera frakturer på revbenen och fraktur i ena foten av den brutala misshandeln. Hon går fortfarande i terapi för att bearbeta händelsen, säger rådmannen. Hon tilldöms 50 000 kronor i skadestånd.

Fem av de sex valparna har hittats.