Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kämpar för singlars rätt att få barn

Ensamstående kvinnor har inte rätt till donatorinsemination i Sverige. Det vill föreningen Femmis och en riksdagsmotion ändra på.
Femmis startade som ett löst nätverk och en e-postlista 2004. Våren 2005 bildade kvinnorna en förening, och nu finns 170 medlemmar. Namnet är en förkortning av Frivilligt ensamstående mammor med insemination/IVF.
Gunilla Gerland i Femmis styrelse tycker att föreningen har två viktiga uppgifter:
- Dels arbetet utåt som syftar till att göra donatorinsemination tillåtet för ensamstående i Sverige, dels arbetet inåt i föreningen. Våra träffar ger oss mammor stöd. I framtiden kommer de förhoppningsvis också att ge stöd åt våra barn, som får träffa andra som kommit till på samma sätt.

Donatorinsemination av ensamstående är tillåtet i Danmark och Finland, men inte i Sverige och Norge.
Sedan 1 juli i år har svenska lesbiska par möjlighet att få hjälp att få barn med hjälp av spermadonator.
- Det känns som en öppning för oss ensamstående, tycker Gunilla Gerland. Om man har sagt att det är okej att ha en familj utan pappa måste det väl vara okej att ha en mamma i stället för två?

Birgitta Ohlsson, riksdagsledamot för folkpartiet, håller med. Hon har just lämnat ifrån sig en nyskriven motion om ensamståendes rätt till donatorinsemination.
- Motionen är min personliga, jag vet inte vad partiet tycker i frågan. Min grundtanke är att inte diskriminera någon individ. Jag har vänner som jag vet skulle bli perfekta föräldrar. Ska det bli otänkbart bara för att deras relation tar slut?
De äldsta Femmis-barnen är i åttaårsåldern, så ännu finns det ingen forskning på hur barnen kommer att må som vuxna.
- Jag ser inte det som ett hinder. Ensamma kvinnor har ju skaffat barn i alla tider, säger Birgitta Ohlsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.