Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Juli hade mer av allt utom sol

Den kom, den sågs och gav oss innan den försvann mer av allt utom det vi hetast önskat. Juli månad snålade med soltimmarna. Den närmaste veckan skiner solen, men var beredd på blöta överraskningar.

Precis som förutsett var julivädret oförutsägbart. Det följde sin vana av kast mellan sol och skyfall, åskväder och sommarbris. Det var däremot lite extra mycket av det mesta det här året. Medeltemperaturen var ganska hög i juli, som mest upp till tre grader över vad som är typiskt för månaden. Varmast har man haft det i norra och östra Sverige.

Det har också regnat och åskat mer än vanligt på många håll. De sydvästra delarna av landet hade två till tre gånger så mycket regn än vad som brukar komma. Det instabila vädret gjorde att antalet soltimmar blev färre än brukligt.

"Typiskt"

– Det har varit ganska typisk svensk sommar får man säga. Lite ostadigt med regnskurar av och till, men har man bara haft tur så har det ändå varit varmt, säger Sverker Hellström, meteorolog på SMHI.

Förklaringen till det opålitliga vädret är att östra Europa haft varmluft och de västra delarna av kontinenten samtidigt haft mycket lägre temperaturer. Sverige har ofta legat i skarven mellan de båda tillstånden vilket har lett till större svängningar i väderleken i landet.

Sol och skurar i veckan

De närmaste dagarna finns goda solchanser i Göteborg. Men de ljusa strålarna riskerar att brytas av våta skurar.

- Det finns risk för skurar i morgon, på onsdag och även på torsdag. Men det är ändå goda solchanser mellan de enstaka skurarna, säger Emil Björck, meteorolog på SMHI.

På fredag kan vissa Göteborgare få det lite tufft. Särskilt stora riskerar problemen att bli runt Magasinsgatan och vid Röda Sten, där regnet kan göra det svårt att hålla ordning på quiff-frisyrerna. Paraply rekommenderas.

Högtrycket ger vika

Ett oväder som sveper in från havet väntas nämligen ta med sig både regn och åska in över hela Göteborgsområdet.

- Det kommer in från väster och det lär bli någon gång under fredag, säger Emil Björck.

Till helgen och nästa vecka viker sig det högtryck som nu ligger över Sverige och väderleken blir mer ostadig.

För den kommande månaden ser SMHI inga ovanliga tendenser i skyarna. Det blir som vanligt..

- Augusti ser ut att bli ganska normalt. Båda vad gäller nederbörd och temperatur, Emil Björck, meteorolog på Smhi.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.