Juha Valjakkala är död

Trippelmördaren Juha Valjakkala är död, rapporterar finska tidningen Iltalehti.

ANNONS
|

Juha Valjakkala, senare känd som Nikita Bergenström, har avlidit. Det rapporterar finska tidningen Iltalehti. Dödsorsaken är okänd.

Valjakkala mördade tre personer i Åmsele 1988 och dömdes året därpå till livstids fängelse.

Det var tillsammans med sin flickvän som Juha Valjakkala reste på en stöldturné genom Sverige sommaren 1988. I juli gjorde de ett stopp i Åmsele i Västerbotten. De stal en cykel från en gård men upptäcktes av en pojke som var vaken trots att det var sent på natten. Pojken väckte sin pappa och tillsammans körde de ikapp Juha Valjakkala i familjens bil.

Vid konfrontationen tappade Juha Valjakkala besinningen och tvingade ner både far och son på knä och sköt dem på nära håll. Mamman hörde skotten och begav sig till platsen. Då blev även hon ihjälskjuten.

ANNONS

Efter morden flydde Valjakkala tillsammans med flickvännen igenom Sverige och hann ta sig ända till Danmark innan de greps av polis. Juha Valjakkala dömdes till livstids fängelse för mord i tre fall. Flickvännen dömdes till två månaders fängelse för medhjälp till misshandel.

Bad om ursäkt

Valjakkalas tid i fängelset var kantad av rymningsförsök och han lyckades 1994 ta sig ut efter ett gisslandrama men kunde gripas kort därefter.

Juha Valjakkala bytte senare namn till Nikita Bergenström. I ett tv-program 2018 i finska Yle bad han den ensamme överlevande sonen om ursäkt för sina brott.

– Det tog 20 år av mitt liv i fängelset och deras liv, för offrens anhöriga, mycket mer än så, sa han.

I oktober förra året rymde Juha Valjakkala återigen från fängelset men kunde gripas senare samma kväll.

Juha Valjakkala blev 57 år gammal.

LÄS MER:Det här är trippelmördaren Juha Valjakkala

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS