Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förvaltningsrätten i Göteborg har beslutat att drastiskt korta Nordiska motståndsrörelsens demonstrationsväg den 30 september.

Judiska centralrådet: Nöjd att vägen ändras

Förvaltningsrätten i Göteborg har beslutat att drastiskt korta Nordiska motståndsrörelsens demonstrationsväg den 30 september.

Förvaltningsrätten har beslutat att nästintill halvera demonstrationsvägen. I beslutet skriver man att vägen "av hänsyn till ordning och säkerhet ska kortas".

Den tidigare samlingsplatsen på Skånegatan flyttas norr, bort från bokmässan.

- Den ska börja något norrut jämfört med vad polisen beslutade, drygt 300 meter norrut, säger lagman Anders Hagsgård, vid förvaltningsrätten till SVT Nyheter Väst.

Och istället för att få avsluta demonstrationen på Gustav Adolfs torg i centrala Göteborg ska nu demonstrationen avslutas redan vid Gamla Ullevi.

Mycket folk i rörelse

Förvaltningsrätten motiverar sitt beslut med att mycket folk är i rörelse kring Korsvägen nära Mässan. Men också att centrala Göteborg i övrigt besöks av många människor en lördag.

Även den judiska församlingens överklagande har spelat roll. Rätten skriver att "hänsyn har också tagits till att Judiska församlingen firar jom kippur, nära den tidigare beslutade färdvägen".

- Man gör en annan bedömning än polisen gjort, genom att väga in jom kippur och rent fysiskt låta demonstrationen avslutas innan den kommer nära synagogan. Det är väldigt positivt, säger Aron Verständig.

Den judiska församlingen hade yrkat att de inte skulle få tillstånd till demonstration över huvud taget just den 30 september.

- Vi har bara möjlighet att begränsa demonstrationsrätten med hänsyn till ordning och säkerhet, och inte av några andra skäl. Därför får judiska församlingen avslag på det yrkandet, säger Anders Hagsgård

Ingen annan väg

Förvaltningsrätten ser även till risken för motdemonstrationer och konstaterar att det inte finns andra bra alternativa färdvägar att erbjuda.

Förvaltningsrätten avslår samtidigt Nordiska motståndsrörelsens yrkande att få marschera längs paradgatan Avenyn.

Beslutet från förvaltningsrätten kan överklagas till kammarrätten.