Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Yrsa Stenius. Arkivbild.

Journalisten Yrsa Stenius död

Journalisten, författaren och debattören Yrsa Stenius har gått bort vid 73 års ålder, skriver Aftonbladet.

Yrsa Stenius föddes i en finlandssvensk familj i Helsingfors. Den delvis adliga släkten präglades av en akademisk tradition. På långt håll var hon släkt med Olof Palme.

Ideologiskt drogs Yrsa Stenius mot socialdemokratin och dess vänsterflygel. På finländska S-tidningen Arbetarbladet var hon chefredaktör från 1973 till dess att Aftonbladet värvade henne som kulturchef 1979. Karriären ledde till posten som politisk chefredaktör 1982–1987. Efter en maktkamp på tidningen fick hon kliva åt sidan och verkade som krönikör och fri skribent i många år.

I boken "Makten och kvinnligheten" (1993) berättar Yrsa Stenius öppet om sina bittra erfarenheter och om psykisk sjukdom.

2007 utsågs hon, som första kvinna, till Allmänhetens pressombudsman, en position hon innehade fram till pensionen 2011. Självbiografin "Orden i min makt" kom ut 2016.

Yrsa Stenius var med sin intellektuella skärpa i decennier framträdande i det svenska kulturella och politiska livet. Hon hade ett passionerat intresse för moraliska frågor och var en förkämpe för ansvarsfull publicistisk hållning. Hon undervisade även blivande journalister i pressetik.

Enligt Yrsa Stenius anhöriga dog hon i sitt hem i Stockholm under helgen.