Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/27

Journalisten Kim Wall försvann spårlöst i Öresund

Svenska journalisten Kim Wall, 30, saknas efter att en hemmabyggd ubåt sjunkit i Öresund. Uppfinnaren Peter Madsen är häktad misstänkt för att ha orsakat svenskans död – men ännu har polisen inte kunnat undersöka ubåten. – Vi tror och hoppas innerligt att hon ska återfinnas välbehållen", skriver familjen i ett uttalande.

Under lördagseftermiddagen bärgas ubåten från havet. Samtidigt hålls en häktningsförhandling gällande den danske ubåtsbyggaren Peter Madsen, 46. Madsen anhölls på fredagen – misstänkt för att ha orsakat Kim Walls död på grund av oaktsamhet. Han nekar till brott.  Enligt åklagaren har Peter Madsen tagit livet av Kim Wall på en okänd plats och på ett okänt sätt någon gång efter klockan 19 på torsdagen.

Vilka förklaringar som kommit fram under lördagens förhandling kan försvarsadvokat Betina Hald Engmark inte gå in på när hon möter ett stort medieuppbåd, med såväl svenska som danska journalister, utanför domstolsbyggnaden i centrala Köpenhamn.

– Min klient har gett en förklaring, men jag kan tyvärr inte gå in på några detaljer. Det har varit en förhandling bakom stängda dörrar, säger hon.

På frågan hur hennes klient mår svarar hon:

– Han är påverkad av situationen och det kunde ju alla se i rätten. I övrigt kan jag inte uttala mig.

Enligt Ekstra Bladet är det Peter Madsens egen förklaring i rätten som gjort att brottsrubriceringen mildrats från mord till vållande till annans död. Madsen häktas inledningsvis i 24 dagar.

LÄS MER: Vännen: "Jag vill bara veta vad som hänt henne"

Polisen har fortfarande en pågående sökinsats efter Kim Wall. Trots att ubåten bärgats, går det enligt Köpenhamnspolisen inte att se vad som finns inuti. Ubåten ska transporteras till en särskild plats för att polisens tekniker ska kunna genomföra en brottsplatsundersökning.

"Fokuserad, ambitiös och hängiven"

Kim Wall är 30 år gammal, och är utbildad på bland annat Sorbonne i Paris, London School of Economics i London samt Columbia universitet i New York. Vid Columbia avlade hon sin masterexamen i journalistik 2013.

Sedan dess har hon rapporterat från bland annat Stilla havet, Afrika, Asien och USA. Hon är stationerad i New York och Beijing. På sin egen hemsida beskriver hon sociala frågor, utrikespolitik, popkultur och jämställdhetsfrågor som sina specialområden. 

"Det är med stor bestörtning vi, hennes familj, tagit emot beskedet att Kim saknas efter ett reportageuppdrag i Danmark. Vi tror och hoppas innerligt att hon ska återfinnas välbehållen", skriver familjen i ett uttalande.

Familjen skriver vidare att Kim är starkt fokuserad, ambitiös och hängiven sitt arbete. I ett SMS till GP skriver de att de inte har några ytterligare kommentarer just nu. 

Sågs ihop

Kim Wall sågs senast i ubåtstornet tillsammans med Madsen då ubåten lämnade hamnen i Refshaleøen i Köpenhamn vid 19.30-tiden i torsdags kväll. Madsen själv har sagt att hon gick i land senare under kvällen, vid 22.30, vid restaurang Halvlandet i samma hamn.

Hon borde då ha fångats av en övervakningskamera, enligt ägaren till restaurangen.

– Det är lyckligtvis så att vi har videoövervakning på hela vårt område. Vi hoppas att det kan bidra till att lösa det här mysteriet, säger Bo Petersen till danska Ekstrabladet.

Petersen säger att han har sett filmen, men vill inte säga vad den visade.

Peter Madsen säger själv att han "mycket gärna" vill ge en förklaring till det inträffade i rätten.

Skickade sms

Frågetecknen kring kvinnans försvinnande är fortfarande många. När radiokontakt återupptogs med Madsen ombord på ubåten på fredagen ska "alla" ombord på båten ha mått bra, trots att kvinnan aldrig återfunnits. I ett sms till sina kollegor skrev Madsen på torsdagskvällen att han ställt in fredagens planerade ubåtstur. 

Efter att ubåten sjunkit kunde Madsen räddas i land, men kvinnan har inte gått att nå och hon anmäldes försvunnen av anhöriga redan under natten till fredagen. 

Artikeln uppdateras. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.