Svenska jordgubbar är för många ett måste på midsommarafton. Arkivbild.
Svenska jordgubbar är för många ett måste på midsommarafton. Arkivbild.

Jordgubbstoppen missade midsommar

Värmen i maj fick jordgubbarna hos Sveriges odlare att mogna ovanligt tidigt. De stora bärfält som skulle ha plockats till helgen är redan tömda och på vissa håll i landet kan det bli svårt att hitta svenska gubbar till midsommarfirandet.

ANNONS

Omkring 15 procent av årets jordgubbsförsäljning sker under midsommarveckan. De senast veckornas överflöd av jordgubbar var egentligen tänkta som midsommargubbar och nu är det betydligt mindre volymer som plockas.

- Arealen som nu kommer in i plockning är mindre och därför kommer det att vara brist på jordgubbar denna vecka, säger Magnus Engstedt, bärrådgivare hos LRF Trädgårds bärsektion.

ANNONS

Bristen kommer inte att märkas av överallt. I till exempel Östergötland, Småland och Mälardalen plockas det nu för fullt hos odlarna.

- De kommer i många fall kunna leverera vad deras lokala butiker och kunder vill ha, men det räcker inte till för behovet i landet i stort, säger Magnus Engstedt.

Hur den minskade tillgången och den ökade efterfrågan kommer att påverka priset på jordgubbar under midsommarhelgen tycker han är svårt att svara på.

- Vi ser ju var priset ligger i dag och det jag kan säga är att det inte kommer att blir billigare. Jordgubbar är en extrem färskvara och det är priset också. Men jag brukar säga att man ska köpa de dyraste bären, för då blir man inte besviken.

TT

Fakta: Fem vanligaste jordgubbssorterna

1) Honeoye: tidig amerikansk sort, döpt efter en indianprinsessa. Har varit den mest odlade i Sverige ganska länge. Frisk smak. Har ersatts av Rumba hos många odlare.

2) Rumba: tidig sort med stora, saftiga och hjärtformade bär med sötsyrlig smak.

3) Sonata: mellantidig och pålitlig sort som är söt, fin och ganska ljus i färgen.

4) Salsa: ytterligare någon vecka senare. Frisk smak, ganska ljusa bär.

5) Malwina: sen, engelsk sort. Man kan driva en tidigare skörd med fiberduk, medan halmlager tidigt på året ger en senare skörd. Mycket söt smak.

Källa: Bärfrämjandet med flera.

ANNONS