Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Jordgubbar återkallas - kan orsaka vinterkräksjuka

Nu återkallar Axfood frysta jordgubbar som sålts på bland annat Willys efter att man hittat virus som orsakar vinterkräksjuka i produkten.

Matgrossisten Axfood meddelar i ett pressmeddelande att de återkallar Begro frysta jordgubbar. Detta efter att man hittat norovirus i ett mindre parti av produkten. Norovirus är ett virus som bland annat kan orsaka vinterkräksjuka.

Sålts på Willys

Återkallandet gäller frysta jordgubbar från företaget Begro, 2,5 kilospaket, med bäst före-datum 26 april 2019. Jordgubbarna ska ha sålts i begränsat antal Willys-butiker men också av Axfood Snabbgross.

Produkten stoppad

Den berörda produkten är stoppad i butik och går inte längre att köpa. Inget sjukdomsfall har rapporterats än. Axfood uppmanar att de kunder som har köpt jordgubbarna ska återlämna dem till butiken där de köpt varan. 

Orsakar kräkningar och diarrér

Viruset som orsakar vinterkräksjuka är extremt smittsamt och tar cirka 12-48 timmar efter det att man blivit smittad till att man drabbas av kräkningar och diarréer. Man kan även få feber, muskelvärk och yrsel. Sjukdomen är som mest aktuell mellan november och april men har högre toppar av sjukdomsfall mellan januari och mars. 

Tidigare misstankar om salmonella och listeria

Axfood har under 2016 även återkallat både kallrökt lax, kalvfärs och köttfärs. Färsen hade misstanke om salmonella och såldes vid tillfället i flera butiker såsom Willys, Hemköp, Tempo och Axfood snabbgross. Laxen återkallades på grund av bakterien listeria och såldes på samtliga Axfood butiker, men även Willys, Hemköp och Tempo.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.