Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fronten på den kapade lastbilen sticker fram efter att den dragits ut från Åhléns.

Johansson vill försvåra kapning av fordon

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) är beredd att initiera en diskussion med branschen om hur man ska försvåra kapningar av tyngre fordon.

- Jag är absolut beredd att ta ett sådant initiativ, även om jag inte har några konkreta besked i dag. Om det finns enkla tekniska lösningar som skulle kunna förhindra sådant här, så ska vi naturligtvis titta på det, säger Johansson.

Samtidigt framhåller hon att det inte går att helt skydda sig.

- Om vi på allvar ska ha ett öppet samhälle och fritt samhälle så finns det begränsningar i hur mycket inskränkningar vi kan göra i form av kontroller.

Den som körde lastbilen måste ha haft kunskap om hur man gör. Utan den vetskapen är det svårt att stjäla en lastbil.

Svårt att stjäla

- Då kommer det inte att gå, det kan jag nästan lova dig, säger Ulric Långberg, branschchef på Sveriges Åkerier.

Exakt hur bilen stals är fortfarande oklart. Men enligt Ulric Långberg är det svårt att stjäla en lastbil. En parkerad lastbil har flera spärrar, som transponder och alkolås, innan man kan starta den.

- Man får inte i gång en lastbil hur som helst, säger Ulric Långberg.

Fast lastbilen kan ju ha stått på tomgång.

- Ja, det måste vara ett tillfälle när lastbilen är i gång. Men sedan måste du också veta hur man gör. Det liknar förstås en personbil, men du måste ändå ha kännedom, säger han.

Jobba med rutiner

På moderna lastbilar kan man stänga av bilen, låsa hytten och ändå manövrera lastfunktionerna. Rutinen är att föraren låser hytten vid lastning, men det kan ha varit en stressig situation, resonerar Ulric Långberg.

- Man måste jobba med rutinerna för att se till så att bilen inte är körbar, säger han.

Han har nu sett på sociala medier om hur lastbilschaufförer pratar med varandra.

- Många förare lär nu vara oerhört på sin vakt. .  Det här är ett uppvaknande som är otroligt smärtsamt att våra redskap är en del av terrorismens redskap, säger Långberg.

Blev påkörd

Spendrups förare, vars lastbil blev kapad, stod bakom bilen när han såg en maskerad man komma springande och kasta sig in förarhytten, berättar Spendrups presschef Rose-Marie Hertzman.

Han ska då ha försökt ställa sig framför lastbilen som körde mot honom. Han lyckades dock kasta sig åt sidan, men blev lindrigt skadad då han blev påkörd.

- Han är rejält chockad, säger Hertzman.

Huruvida nycklarna satt i eller om bilen var i gång, har Hertzman inga uppgifter om.

Fackförbundet Livsmedelsarbetareförbundet, där mannen var ansluten, har varit i kontakt med honom.

- Chauffören är chockad och lindrigt skadad. Vi vill inte kommentera hans tillstånd i övrigt, men förutsätter och tror att arbetsgivaren tar sitt ansvar i det här och stöttar honom, säger förbundets presskontakt Ingrid Persson till Expressen.