Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Infrastrukturminister Anna Johansson. Arkivbild.

Johansson skyller på statssekreterare

Hennes dåvarande statssekreterare visste men lät bli att berätta, hävdar infrastrukturminister Anna Johansson (S). Hon kommenterar den senaste tidens "spekulationer" om varför informationen om Transportstyrelsens övertramp nådde henne så sent.

Samma kväll som statsminister Stefan Löfven (S) skriftligt kommenterar "haveriet" på Transportstyrelsen pekar Anna Johansson ut sin tidigare nära medarbetare Erik Bromander som skyldig till att hon hölls ovetande om affären till i januari i år. Till TT säger hon att Bromander hade information om vad som skett på Transportstyrelsen redan februari 2016. Information som aldrig nådde henne.

- Det är naturligtvis väldigt olyckligt att det inte skedde, säger Anna Johansson.

Begränsade möjligheter

Erik Bromander fick lämna posten hösten 2016 sedan det uppdagats att han rest mycket och dyrt, och fakturerat departementet felaktigt. Hon har ingen förklaring till varför han inte informerade henne.

- Men jag bedömer att mina möjligheter att agera vid den tidpunkten, februari 2016, hade varit begränsade. Outsourcingen (till IBM) var genomförd och flera av behörigheterna hade redan lämnats ut. Dessutom var Säpo och Transportstyrelsen redan i full färd med att skademinimera.

Anna Johansson konstaterar också att hennes ministerkollega, Anders Ygeman, enligt egen utsago ska ha haft information sedan början av 2016. Hon underkänner med andra ord interninformationen i regeringskansliet.

- Jag kan konstatera att jag inte informerats och det är naturligtvis illa. Men framför allt är det här ett haveri i Transportstyrelsen, säger Anna Johansson.

Johansson deltar inte

Allvaret i ärendet leder nu till att statsministern på måndagen håller pressträff med Transportstyrelsens nye generaldirektör, Säpochefen och ÖB. Anna Johansson deltar inte.

- De berörda myndigheterna som haft känslig information har fortlöpande blivit informerade av tillsynsmyndigheten Säpo, så att de har kunnat vidta åtgärder och minimera skadeverkningarna av hanteringen. Det är jättebra att de nu går ut och informerar om vad de gjort, när det har gjorts och var man befinner sig nu, för det är nog många som känner oro. Och den informationen är det bara myndigheterna som kan ge, säger Anna Johansson.

TT har sökt Erik Bromander för en kommentar.