Justitieminister Morgan Johansson (S). Arkivbild.
Justitieminister Morgan Johansson (S). Arkivbild.

Johansson: "Avskyvärd och feg"

Attacken mot polisstationen i Rosengård är "avskyvärd och feg", konstaterar justitieminister Morgan Johansson (S).

ANNONS
|

Morgan Johansson tror att attacken är ett svar på vad han beskriver som en kraftsamling från Malmöpolisens sida den senaste tiden, och att fler än 70 personer sitter häktade.

- I sådana här lägen tar polisen snarare ett steg framåt, och det är jag övertygad om att man kommer att göra i ännu högre utsträckning nu också, säger han.

ANNONS

"Göra straffskärpningar"

En utredning föreslog under onsdagen att ett nytt brott, blåljussabotage, införs i brottsbalken. Att angripa eller störa polis, räddningstjänst eller ambulanssjukvård på ett sätt som hindrar deras arbete ska vara straffbart. Straffet föreslås bli upp till fyra års fängelse och i grova fall upp till livstids fängelse.

”Händelsen i Malmö där ett explosivt föremål kastats mot polishuset i Rosengård visar med obehaglig tydlighet behovet av skärpta straff för dem som attackerar blåljuspersonal och att ytterligare resurser måste satsas mot den grova brottsligheten. Som jag sa igår är det viktigt att regeringen nu driver lagstiftningsfrågan snabbt framåt. Samhället måste markera tydligt när någon angriper de som är satta att skydda och hjälpa alla andra", säger rikspolischef Dan Eliasson i en skriftlig kommentar om sprängdådet i Rosengård.

Justitieministern tycker att sprängattacken understryker behovet av att skärpa straffrätten på området.

- Nu är det väl så att händelsen i går rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse, där har vi redan en mycket hög straffskala som går ända upp till livstid för grovt brott. Men man behöver ändå göra straffskärpningar när det gäller attacker mot blåljuspersonal, så vi kommer förstås att jobba vidare med de förslagen, säger Morgan Johansson.

ANNONS

"Extremt viktigt"

Stefan Sintéus, Malmös polismästare, välkomnar förslagen i blåljusutredningen. Han framhåller även den skärpta vapenlagstiftningen, som trädde i kraft vid årsskiftet, som ett starkt verktyg mot den organiserade brottsligheten. Nu är det lättare att häkta personer misstänkta för grovt vapenbrott.

- Det är extremt viktigt. När vi tar de här personerna för vapenbrott som vi ofta gör då ska den här personen bort från gatan. Den personen är ju farlig för medborgarna, säger Stefan Sintéus.

TT

Fakta: Blåljusutredningen

Blåljusutredningen, som presenterades under onsdagen, föreslår:

Att ett nytt brott, blåljussabotage, införs i brottsbalken. Ändringen gör det straffbart att angripa eller störa polis, räddningstjänst eller ambulanssjukvård på ett sätt som hindrar deras arbete. Straffet föreslås bli upp till fyra års fängelse och i grova fall upp till livstids fängelse.

Det lägsta straffet för grovt våld eller hot mot tjänsteman höjs från fängelse i sex månader till fängelse i ett år och att det högsta straffet höjs från fängelse i fyra år till fängelse i sex år.

Ny bestämmelse förs in i brottsbalken som innebär att domstolen ska se särskilt strängt på fall där någon med våld eller hot har angripit en annan person på grund av dennes arbete.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2019.

Källa: Regeringskansliet

ANNONS