Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/33

Johanna Möllers brev från häktet

Johanna Möller skrev brev och lappar till sina anhöriga inne på häktet. Med dessa försökte hon få sina egna barn att ändra sina uppgifter, fixa alibi, hon lämnade detaljer från utredningen och vädjade om hjälp. "Skynda jag orkar inte snart. 500 000 till dig. Älskar dig. Säg inget till nån", stod det på en lapp. Samtidigt pekade hon ut andra tänkbara gärningsmän - däribland en nära anhörig.

Domen har inte kommit än men tingsrätten har redan meddelat att de anser att det är bevisat att Johanna Möller var med och dödade sin pappa och försökte döda sin mamma. Dessutom är de övertygade om att hon ligger bakom sin makes död.

Innan domen meddelas ska hon genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. I en liten sinnesundersökning har det framkommit att det finns misstankar om att hon begått dåden under påverkan av en allvarlig psykisk störning.

Styrde omgivningen

Åklagaren har tidigare uttryckt att Johanna Möller hade ett behov av att styra sin omgivning. Enligt misstankarna var det hon som styrde sin dåvarande pojkvän Mohammad Rajabi till att gå till attack mot hennes föräldrar medan hon satt kvar i bilen utanför deras sommarstuga.

Och i de avlyssningar polisen gjorde efter mordet och mordförsöket på föräldrarna kan man höra hur hon försöker påverka pojkvännen.
– Hon försöker styra den här 25-åriga mannen väldigt tydligt vad han ska göra och säga och inte säga i sina kontakter med polisen, har kammaråklagare Jessica Wenna sagt.

Kontroll genom lappar och brev

Behovet att kontrollera de anhöriga fortsatte från insidan häktet. Det rör sig om ett 40-tal lappar som kriminalvården tagit i beslag. Först hittade de lappar i en låda i duschrummet på häktet.

Efter detta bestämde sig häktespersonalen att söka igenom hennes rum. Då hittade de fler lappar. I ett lypsyl exempelvis hittades fyra små handskrivna lappar och i en kulspetspenna hittades ytterligare åtta lappar. Hon har även gjort noteringar i en bok och i ett brev adresserat till försäkringskassan hade hon lagt ett annat kuvert - med ett brev som var frankerat och adresserat till Johanna Möllers dotter.
– På de här lapparna har hon försökt styra sin omgivning så att utredningen ska utvecklas på ett sätt som är positivt för henne. Men hon har också angett en hel del information i de här lapparna som visar att hon har ingående kunskaper om de här brotten som vi menar att man inte har om man inte faktiskt har varit delaktig i dem, har Jessica Wenna sagt.

"Älskar dig Mohammad" 

I ett brev skrev hon exempelvis: "NN måste ta tillbaka sitt vittnesmål" och "Fråga NN om han vill att jag ska sitta i fängelse 10 år", och syftade på en nära anhörig.

Det var också kärlekslappar till pojkvännen: "Älskar dig Mohammad" och försökte också påverka vad han skulle säga i förhören: "Neka allt. De har inga bevis. Vi var i Katrineholm ju! Puss".

Hon försökte också polisens misstankar åt andra håll: "Älskling, du måste säga att XX dödade morfar. Jag har sagt de till polisen. Och att jag inte visste något. Vi måste härifrån. Du och jag. Älskar dig".

Skyllde på sonen

En av dem hon försökte lägga över skulden på var på en nära anhörig: "Säg att YY planerade allt. Ok?". Och på en annan lapp riktade hon sig direkt till denne anhörige: "YY jag vet att du är livrädd just nu. Men (de yngsta barnen) behöver mig. Om det var du som snodde jobbilen, måste du säga det. Jag vet att BB gjorde det för Mohammad. Det handlar om heder". Hon fortsatte: "YY du kan säga att du inte visste vad ZZ tänkte göra. För det visste du väl inte?!?".

Johanna Möller försökte också få alla att säga att hon är oskyldig - oavsett hur det skulle påverka dem själva:

"Vi får mycket pengar, skadestånd, när de måste släppa mig. Du får fängelse i högst 2 år, många permissioner, då åker vi, rymmer. Jag planerar allt, ok! Säg att det är hedersmord". Hon fortsatte: "Lita på mig älskling. Love You". Brevet avslutades: "Du måste säga att jag är oskyldig, jag måste hämta hem barnen".

Erbjöd pengar

För den hjälp hon fick erbjöd hon också pengar. I ett fall en halv miljon men senare dubblade hon beloppet.

Men i polisförhören nekade hon till att hon skrivit lapparna.
– Jag vet faktiskt inget om några lappar.
Hon ifrågasätter att man hittat saker gömda i hennes cell.
– Varför skulle jag välja att lägga det i ett lypsyl? Förhörsledaren svarade henne att syftet kanske var att smuggla ut det:
– Men hur skulle jag kunna smuggla ut det? Det här är ju som Fort Knox.

Förhörsledaren antydde då att hon kanske skulle försöka lägga det i sina barns ryggsäckar.
– Ah, och sedan kastar de det. Vad skulle det vara för nytta då?

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.