Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/29

Johanna Möller skyldig till mord

Johanna Möller - som kallats Arbogakvinnan - mördade sin pappa och försökte mörda sin mamma tillsammans med pojkvännen, enligt Västmanlands tingsrätt. Dessutom anser de att hon är skyldig till "i vart fall" anstiftan till mordet på sin make. I sitt beslut skriver rätten att bevisningen är "övertygande". Nu ska Johanna Möller genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan domen meddelas. Även hennes expojkvän Mohammad Rajabi anses skyldig.

På tisdagen avslutades rättegången rörande de så kallade sommarstugemorden. Under 20 rättegångsdagar har Johanna Möller, det vill säga den så kallade Arbogakvinnan, suttit i Västmanlands tingsrätt. Här har hennes expojkvän, Mohammad Rajabi, pekat ut henne som mördare. Hon har fått lyssna på hur hennes egna barn sagt att de tror att hon är skyldig och hon har hört sin mamma berätta om de djupa såren Johanna Möller orsakat henne.

Och nu har Västmanlands tingsrätt meddelat att de anser att Johanna Möller är skyldig till "i vart fall anstiftan av mord" på sin make samt mord och mordförsök på sina föräldrar.

Dessutom anser de att Johanna Möller gjort sig skyldig till stämpling till grov misshandel, flera fall av stämpling till mord, försök till grovt bedrägeri medelst brukande av falsk urkund, grovt bedrägeri, urkundsförfalskning, givande av muta och hot mot tjänsteman.

Rätten kallar bevisningen "övertygande".

LÄS MER: Arbogakvinnan: "När blev jag en massmördare?"

Genomgår undersökning

Men innan Johanna Möller kan dömas ska hon genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning. "Skäl för rättspsykiatriska undersökningar föreligger", skriver tingsrätten.

De ska bedöma om hon "begått gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning" vilket i så fall kan påverka vilket straff hon döms till.

Johanna Möller har tidigare genomgått en liten sinnesundersökning. Där kom läkarna fram till att det kan misstänkas att den 42-åriga kvinnan lider av en allvarlig psykisk störning och att hon även gjorde det när hon begick brotten.

Åtalad för två mord

Johanna Möller åtalades för att ha mördat sin pappa Göran, försökt mörda sin mamma men också för att ha mördat sin make - samtliga händelser ska ha ägt rum vid föräldrarnas sommarstuga i Arboga.

Maken hittades död i Hjälmaren vid sommarstugan sommaren 2015. Till en början trodde polisen att det rörde sig om en drunkningsolycka men senare uppstod misstankar om att Johanna Möller kunde ha legat bakom mordet för att få ut makens livförsäkring.

Ett år senare larmades polisen återigen till sommarstugan. Då hittade Johanna Möllers mamma svårt skadad och hennes pappa Göran död.

Rörande mordet och mordförsöket på föräldrarna åtalades även Johanna Möllers expojkvän Mohammad Rajabi. Han ska, enligt åklagaren, varit den som gick in i sommarstugan och attackerade dem med en kniv.

I beslutet som Västmanlands tingsrätt fattade på onsdagen framgår det att de anser att det även är bevisat att Mohammad Rajabi är skyldig och då till mord och mordförsök på Johanna Möllers föräldrar. Även han ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning.

"När blev jag en massmördare"

Johanna Möller själv nekar till all inblandning i morden och mordförsöket.

– När blev jag en massmördare?, utbrast hon i ett förhör när hon fått veta att polisen misstänkte att hon även dödat sin make.

Under utredningen har Johanna Möller lämnat en lång rad med olika versioner om vad hon gjorde under kvällen då mamman och pappan attackerades. Det har rört sig om allt från att hon var hemma till att hon skulle köpa ett vapen och sälja sex.

Mohammad Rajabi har erkänt att han dödade och försökte döda svärföräldrarna. Han har även berättat att han skjutsades till brottsplatsen av Johanna Möller. 

Det tar minst fyra veckor att genomföra en rättspsykiatrisk undersökning. Efter att den är klart kommer rättegången återupptas och därefter meddelas domen. 

– Det finns inte så mycket att säga i nuläget mer än att vi får avvakta tills domen kommer. Det finns ingen mer förklaring än att de anser att det föreligger övertygande bevisning. Det finns inga domskäl i nuläget som går att kommentera. Vi får avvakta den rättspsykiatriska undersökningen, säger Johanna Möllers advokat Amanda Hikes.

Uttryckte hon några känslor när hon fick veta vad rätten anser?
– Hon håller ju inte alls med om att det finns övertygande bevisning, säger Amanda Hikes.

GP söker även Mohammad Rajabis advokat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.