Johanna Möllers öde avgjort – så ändrar hovrätten domen

Brottsplatsen är en sommarstuga utanför Arboga. Här har Johanna Möllers make hittats död i vattnet, pappan knivhöggs till döds i sin säng och hennes mamma utsattes för ett mordförsök inne i ett av sovrummen. Nu friar hovrätten Möller för att ha anstiftat mordet på sin make – men livstidsstraffet står fast.
– Det här blir sannolikt den sista akten i den här tragedin, säger rättsexperten.

ANNONS
|

Experter har sagt att målet kommer att gå till den svenska kriminalhistorien. Johanna Möller är i tingsrätten dömd till fängelse på livstid för mord och försök till mord på sina föräldrar, anstiftan av mord på sin make stämpling till mord i några fall, grovt bedrägeri, bland annat.

På tisdagen kom hovrättens dom. De fastställer livstidsstraffet men friar henne för att ha anstiftat mordet på sin make.

Hovrätten skriver i ett pressmeddelande att det "finns en rad mycket besvärande omständigheter men att bevisningen inte räcker för att fastslå att mannen blev mördad".

– För att man ska kunna fälla henne till ansvar måste det vara ställt bortom rimligt tvivel att det har gått till just på det sätt som åklagaren påstår. Det får inte finnas några osäkerheter i det avseendet och vi menar att finns några sådana osäkerheter. Dels gäller det hur han faktiskt dog, det vill säga om han faktiskt blev mördad, och i så fall hur Johanna Möller främjade den gärningen, säger hovrättsråd Anne Mellqvist till TT.

ANNONS

Rörande mordet och mordförsöket på föräldrarna fastställs tingsrättens dom.

Hittades i vattnet

Maken hittades död i vattnet vid Johanna Möllers föräldrars sommarstuga utanför Arboga sommaren 2015. Till en början utreddes det som en olycka.

Nästan exakt ett år efter makens död larmades polis och räddningstjänst till samma sommarstuga utanför Arboga. Johanna Möllers föräldrar hade då knivhuggits i sömnen. Pappan dog och mamman överlevde.

I samband med utredningen rörande attacken på Möllers föräldrar startades en förundersökning om mord rörande makens död. I båda utredningarna riktade polisen sina misstankar mot Johanna Möller. Och snart erkände hennes expojkvän att det var han som dödat och försökt döda Möllers föräldrar – på hennes uppdrag.

LÄS MER: Livstidsdömda Johanna Möller tillbaka i rätten

LÄS MER: Dömd till livstids fängelse efter sommarstugemorden

"Sämre deckare"

– Själva sceneriet är som i en sämre deckare eller film, som man kanske helst inte skulle vilja se. Det är sådant som lockar. Samtidigt är det ett oerhört hänsynslöst beteende mot hennes egna föräldrar. Så det har ingredienser som verkligen lockar till att man vill ta del av det, säger rättsexperten och tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem.

Vilken betydelse har det att gärningsmannen är en kvinna?

– Det höjer pulsen lite till när det kommer till intresset för det, säger Sven-Erik Alhem och fortsätter.

ANNONS

– Om det håller i skuldhänseende så är det naturligtvis väldigt förslaget att utnyttja en ung man som är i en beroendeställning till henne att utföra det jobbiga i det hela, medan man sitter på avstånd och får det utfört och det stärker också hänsynslösheten.

LÄS MER: Polisen misstänker: Göran, 68, mördades av sin dotter

LÄS MER: Arbogakvinnan: "När blev jag en massmördare?"

rättsexperten och tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem
rättsexperten och tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem Bild: TT

Trodde på livstidsstraff

Alhem sa innan hovrättsdomen meddelades att han trodde att livstidsdomen skulle stå fast.

– Där är bevisningen svag helt enkelt. De kan anse att det inte är tillräckligt styrkt. Man har ingen dödsorsak utan det är egentligen muntliga uppgifter om hennes beteende som har spelat in. Bevisningen bygger på en mängd olika hypoteser och uppgifter, sa han då och fortsatte Sven-Erik Alhem och fortsatte.

– Man ska dock ha i minne att den ansågs vara så stark som åklagaren förutsåg i och med att tingsrätten dömde henne för anstiftan.

LÄS MER: Johanna Möllers knep för att bli fri - som alla misslyckades

"Sista akten"

Mohammad Rajabi, Möllers expojkvän, dömdes till fängelse i 14 år och utvisning i tingsrätten. Det straffet fastställs i hovrätten.

Hovrätten har beslutat att Rajabi och Möller ska betala ett högre skadestånd, än vad tingsrätten beslutade, till Möllers mamma och syster.

ANNONS

I och med den friande domen rörande makens död betalas inget skadestånd till hans anhöriga.

Alhem tror att Johanna Möller kan komma att överklaga den kommande hovrättsdomen till Högsta domstolen men han tror inte att de kommer meddela prövningstillstånd.

– Det här blir sannolikt den sista akten i den här tragedin.

HOVRÄTTENS BEDÖMNING RÖRANDE MAKENS DÖD:

Bevisningen räcker inte för att fälla Johanna Möller för att ha anstiftat mord på sin make. Däremot anser de att det finns en rad "besvärande omständigheter":

En sådan omständighet är att maken hittades nära föräldrarnas brygga. En man från Räddningstjänsten såg honom direkt: "Johanna Möller borde därför rimligen utan svårigheter ha kunnat se NN om hon hade brytt sig om att söka efter honom i vattnet kring bryggan".

De konstaterar också att hon larmade Räddningstjänsten tidigt "utan att först ha gjort några egna ansträngningar för att hitta NN".

Utifrån telefonanalysen anser hovrätten att det är klart att Johanna Möller inte befann sig på den plats hon sagt under kvällen – utan i anslutning till sjön. "Dessa omständigheter måste anses vara mycket besvärande för Johanna Möller , särskilt eftersom utredningen tyder på att NN avled ungefär vid den tiden på kvällen".

Anmärkningsvärt är också att Johanna Möller inte ville att någon skulle kontaktas efter makens död, anser hovrätten.

Andra besvärande omständigheter är hennes stämplingar till mord på maken och att hon tecknade en livförsäkring på maken med sig själv som förmånstagare.

Det finns dock en rad frågetecken, bland annat är det inte fastställt hur maken dog och om han blev mördad och i så fall hur Möller främjade det. I och med att det inte är ställt utom rimligt tvivel frias Johanna Möller.

ANNONS