Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kvinnan mördades i ett motionsområde i Ulricehamn i oktober. Arkivbild.

Joggningmordet löst – misstänkt man död

Operation masstopsning löste mordet på en 60-årig kvinna i Ulricehamn. Den misstänkte dog dagen efter att ha lämnat dna.

Kvällen den 24 oktober fick polisen larm om att kvinnan saknades hemma. Hon hittades mördad vid ett motionsspår i idrotts- och friluftsområdet Lassalyckan.

Efter att inte ha kommit någon vart i utredningen kallades polisens nationella gärningsmannaprofilgrupp in. Kriterierna i profilen ledde till att topsningarna inleddes i början av december.

Över 1 300 män i Ulricehamns kommun hann topsas innan polisen på torsdagen meddelade att man fått en dna-träff.

Den misstänkte, en ung man, hade inte hörsammat kallelsen att komma till polisen för att topsas. Därför for poliser i tisdags till hans bostad och tog provet.

På onsdagskvällen avled mannen, bekräftar Göran Arvidsson, biträdande spaningsledare i mordutredningen, för TT. Dödsfallet misstänks inte bero på brott.

Okänt motiv

Göran Arvidsson kan inte uttala sig om mannens dna kopplar honom till mordet eller bara brottsplatsen:

- Vår syn är att det knyter honom till offret, men arbetet kvarstår med att ta reda på exakt vad han gjort.

Polisen har gjort beslag i mannens bostad och hans liv kommer att kartläggas i detalj. Inte minst frågan om mordmotivet kvarstår.

- Han har ingen relation till offret och förekommer inte i våra register över huvud taget. Utan den här dna-topsningen hade vi haft väldigt svårt att fånga upp honom, konstaterar Göran Arvidsson.

Någon ytterligare misstänkt i mordutredningen finns inte.

"En lättnad"

- Nu ökar tryggheten och känslan att fritt kunna röra sig i ute, säger lokalpolisområdeschef Tomas Stakeberg Jansson, som ansvarar för polisens trygghetsskapande arbete i Ulricehamn.

Som ett exempel på hur oron präglat orten berättar han att Lassalyckan före mordet normalt hade fullt med promenerande, motionerande och tränande människor på kvällstid.

- Sedan blev det i princip tomt i området, förutom enstaka grupper som tränat tillsammans.

Nu hoppas Tomas Stakeberg Jansson att Lassalyckan fylls av folk igen till helgen.

- Det är en lättnad för framför allt medborgarna i Ulricehamns kommun, men otryggheten har också spridit sig i hela Sjuhäradsbygden, säger han till TT.