Studentfirande elever vid en skola i Linköping förbjöds att ta med flaggor. Arkivbild.
Studentfirande elever vid en skola i Linköping förbjöds att ta med flaggor. Arkivbild. Bild: Erik Svensson/TT

JO kritiserar flaggförbud för studenter

En gymnasieskola i Linköping förbjöd studentfirande elever att ta med sig flaggor till skolan. Det otydliga beslutet stred mot yttrandefriheten, konstaterar Justitieombudsmannen.

ANNONS

Rektorn på skolan i fråga meddelade förbudet inför studenten 2019 och motiverade det med att eleverna ska känna en tillhörighet till sin klass och skolan, när de springer ut för ett kort framträdande på en scen inför en folkmassa.

När rektorn fick ge sin syn på saken till JO pekade denne dels på att "trygghet och säkerhet inte går att garantera utifrån risk för konflikter, våld, hat och otrygghet", att åskådare tidigare år har klagat på att flaggor skymmer sikten samt att förbudet endast gällde en mindre del av firandet.

JO delar inte den riskanalysen och poängterar att det måste till mer för att upprätta ett förbud som inskränker den grundlagsstadgade yttrandefriheten.

ANNONS

"Förbudet är alltför otydligt och det har av utredningen inte framkommit vilka de konkreta riskerna var för att användandet av flaggor och andra symboler skulle orsaka ordningsstörningar", skriver ställföreträdande JO Cecilia Nordenfelt i beslutet.

"Bildningsnämnden förtjänar med anledning av det kritik."

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS